EPS prelazi iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo

Foto: RTS

Nadzorni odbor „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) usvojio je danas novi Statut čime su se stekli uslovi da se to preduzeće transformiše iz Javnog preduzeća u Akcionarsko društvo zatvorenog tipa u stoprocentnom vlasništvu države Srbije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.1 

Usvajanje Statuta predstavlja sprovođenje Odluke Vlade Srbije i prvi je korak ka reformi EPS-a kojom će se upravljački organi profesionalizovati, dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS „regionalnim energetskim gigantom“, navodi se u saopštenju.

Pre usvajanja Statuta, kako je saopšteno, Ministarstvo rudarstva i energetike i Vlada Srbije izvršili su konsultacije sa sindikatima.

Statut predviđa da osnivač Vlada Srbije imenuje skupštinu Društva.

S obzirom da je osnivač jedini akcionar, skupština je jednočlana i ona imenuje nadzorni odbor na koji prenosi najveći deo nadležnosti.

Nadzorni odbor ima sedam članova od kojih je jedan predsednik, a jedan predstavnik zaposlenih.

Nadzorni odbor određuje strategiju i poslovne ciljeve društva i odgovoran je za njihovo ostvarivanje.

Takođe, NO imenuje sedam članova izvršnog odbora, odnosno izvršne direktore od kojih je jedan generalni direktor.

Izvršni direktori, između ostalog, organizuju i rukovode procesom rada, prate sprovođenje planova, daju naloge i smernice i odgovaraju za sprovođenje odluka, kvalitet, obim i rezultate rada organizacionog dela kojim rukovode.

Elektroprivreda Srbije je žila kucavica našeg energetskog sistema i cele privrede. Nacionalni interes je da bude snažna i nezavisna i da bude pokretač ekonomskog razvoja. Promena pravne forme će doneti efikasnije upravljanje, nema otuđenja imovine, niti otpuštanja radnika, a EPS će nastaviti da bude i snabdevač i trgovac električnom energijom”, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je istakla da profesionalizacija EPS-a treba da omogući ubrzanu realizaciju velikog broja projekata koji treba da ojačaju proizvodnju električne energije.

”Istovremeno, transformacija EPS-a je i prvi korak reforme naših energetskih preduzeća. Cilj Vlade RS je jačanje našeg energetskog sektora, uvođenje profesionalnog menadžmenta, poboljšanje upravljanja i unapređenje poslovanja energetskih preduzeća u vlasništvu države. Zahvaljujem svima na konstruktivnom dijalogu, poručila je ministarka Đedović.2 

 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/ministarstvo-rudarstva-i-energetike-eps-postaje-akcionarsko-drustvo-zatvorenog-tipa/  

  2. https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/usvojen-novi-statut-eps-a-bice-akcionarsko-drustvo-u-vlasnistvu-drzave_1433056.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.