Palestinski patrijarh: Napad na muslimane u Al Aksi je napad i na hrišćane!

Palestinski patrijarh Grčke pravoslavne crkve u Al-Kudsu osudio je agresiju izraelskog režima na miroljubive vernike u džamiji al-Aksa, izražavajući solidarnost sa muslimanima koji se opiru izraelskom okupatorskom režimu.

„Napadi na muslimane u Al Aksi su napadi i na hrišćane“, rekao je Teodosius Atalah Hana u izjavi u sredu.

On je upozorio da bi se neugodni događaji koji su se odigrali u džamiji Al Aksa u sredu „mogli desiti u crkvi Svetog groba“, crkvi u hrišćanskoj četvrti Starog grada Al Kudsa.

Ove izjave dolaze kada su izraelske snage brutalno napale desetine palestinskih vernika u Al-Aksi u utorak uveče i nasilno ih udaljile sa mesta gde su mirno obeležavali sveti mesec Ramazan.

„Palestinski hrišćani, zajedno sa posetiocima i hodočasnicima iz celog sveta, često su podvrgnuti uvredama od strane doseljenika… okupacija tretira Palestince u Al Kudsu kao da ne pripadaju ovoj zemlji i da su zaobilaznici“, dodao je arhiepiskop.

Napominjući da su džamija al-Aksa i crkva Svetog groba „nerazdvojni blizanci“, on je naglasio: „Nećemo se odreći našeg al-Kudsa i njegovog identiteta“.

Takođe je pozvao na hitno oslobađanje svih onih koje su okupatorske snage uhapsile.

Prema rečima očevidaca, desetine teško naoružanih pripadnika izraelskih vojnih snaga upali su u treću najsvetiju lokaciju muslimana koristeći šok granate i suzavac protiv stotina muškaraca i žena koji su preko noći boravili u molitvenoj sali Kibli.

Video snimci racije pokazuju kako okupacione snage brutalno tuku bespomoćne vernike pendrecima i oružjem za nerede. Desetine Palestinaca je ranjeno i uhapšeno u napadu.1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.presstv.ir/Detail/2023/04/05/701020/Archbishop-slams-Israeli-attack-on-Al-Aqsa  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.