Severna Irska: Nemiri u Deriju na godišnjicu Uskršnjeg ustanka 1916.

Demonstranti u Deriju napali su policiju molotovljevim koktelima na paradi rebulikanaca koji se zalažu za ujedinjene Irske. Par desetina ljudi napalo je policijsko vozilo koje je nadgledalo komemoraciju posvećenu uskršnjem ustanku iz 1916.

U nemirima nije bilo žrtava, ali slike su zasenile 25. godišnjicu mirovnog sporazuma na  kojoj treba da prisustvuje i Džo Bajden. Premijer Britanije Riši Sunak će u utorak uveče dočekati Bajdena u Belfastu, na početku četvorodnevne posete predsednika SAD ostrvu Irskoj.

Britanska i Irska vlada osudile su napade benzinskim bombama na policiju u Deriju uoči posete Džoa Bajdena Severnoj Irskoj.

Sekretar Severne Irske, rekao je da su scene u Deriju razočaravajuće. „Nadam se da će se to smiriti vrlo, veoma brzo i da će policija moći da se bavi svojim poslom“.

Lideri političkih partija takođe su osudili nasilje.

Nasilje je izbijalo i na prethodnim uskršnjim paradama u Deriju, ali policija veruje da je međunarodna pažnja na Severnu Irsku ove nedelje dala dodatni podsticaj republikancima koji se zalažu za ujedinjenje. Policija je maksimalno povećala broj pripadnika koji su na raspolaganju i dovela oko 300 policajaca iz Engleske.1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.theguardian.com/uk-news/2023/apr/10/derry-security-operation-under-way-before-dissident-republican-parade?fbclid=IwAR0iA_vxPT4viW-k52Gzf2yoqad6bSxR7QELVwQr1foCuGhauCikVC1Aj_w  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.