Ši Điping: Za razliku od Zapada, kineska modernizacija neće biti pljačkaška

Ši Điping: Za razliku od Zapada, kineska modernizacija neće biti pljačkaška
Foto: Pang Xinglei /XINHUA

Kineski predsednik Ši Đinping je naglasio da će Kina ostati nepokolebljiva u sveobuhvatnom produbljivanju reformi i ekonomskog rasta po visokim standardima, istovremeno naglašavajući da se kineska modernizacija suštinski razlikuje od zapadne modernizacije, koja ima karakteristike kao što su polarizacija i pljačka, navodi Sinhua. Novinska agencija u četvrtak.

Tokom svoje inspekcijske turneje u južnoj kineskoj provinciji Guangdong, ekonomski najrazvijenijoj provinciji, Ši, generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, takođe se fokusirao na razvoj visokog kvaliteta.

Tokom posete istraživačkom i razvojnom centru kompanije „Guangzhou Automobile Group Co“, Ši je rekao da je kineska modernizacija zasnovana na realnim osnovama i specifičnostima zemlje i da ima jasne ciljeve, planove i strategije. Kineska modernizacija se suštinski razlikuje od zapadne modernizacije, rekao je on, dodajući da Kina neće kročiti putem zapadne modernizacije koju karakteriše polarizacija sveta i pljačka, jer takav put ne vodi nikuda.

U slučaju SAD, zapadna modernizacija se oslanja na eksploataciji resursa i ljudskih resursa iz celog sveta i i izgrađena na pukom pljačkanju resursa drugih zemalja, a zapadna modernizacija znači da može da zloupotrebi svoj autoritet na svetskom tržištu, izjavio je Li Iouhuan, naučni saradnik na Univerzitetu za finansije i ekonomiju Guangdong.

U pogledu njihovih polaznih tačaka i njihovih krajnjih ciljeva, postoje suštinske razlike između kineske i zapadne modernizacije“, rekao je Li. On je napomenuo da se kineska modernizacija fokusira na domaće i međunarodno tržište i da teži zajedničkom razvoju i zajedničkom prosperitetu za ceo svet.

Tokom inspekcijskog obilaska, Ši je takođe naglasio važnost proizvodnog sektora i domaćih inovacija. Fokusiranje Kine na izgradnju vrhunske proizvodne industrije je takođe ključni korak u suprotstavljanju nemilosrdnoj kampanji SAD za obuzdavanje razvoja Kine, smatra Li Iouhuan.1

 


  1. https://www.globaltimes.cn/page/202304/1289115.shtml  

Leave a Reply

Your email address will not be published.