Iran i Saudijska Arabija ponovo otvaraju ambasade 9. maja

Foto: Iranian ministry of foregin affairs/via AFP

Iran i Saudijska Arabija će ponovo otvoriti svoje ambasade 9. maja, rekao je visoki iranski diplomata u ponedeljak.

Direktor za pitanja Persijskog zaliva u iranskom ministarstvu spoljnih poslova, rekao je za državnu novinsku agenciju IRNA da su Teheran i Rijad spremni da ponovo otvore ambasade.1

Prošlog meseca, dve zemlje su se složile da ožive svoje diplomatske odnose posle maratonskih razgovora koji su trajali dve godine. Do prodora je došlo u kineskoj prestonici Pekingu.

Najviši diplomati dve zemlje sastali su se u Pekingu da razgovaraju o ponovnom otvaranju ambasada, vraćanju ambasadora na posao, kao i o obnavljanju letova između dve strane.2

Iranski diplomata je rekao da je saudijska tehnička delegacija posetila Iran prošle nedelje i pregledala ambasadu njihove zemlje u Teheranu pre nego što je krenula u Mešhad da pregleda tamošnji saudijski konzulat. Njihova poseta je usledila nakon što su dve delegacije iz Irana posetile Saudijsku Arabiju.

I saudijska ambasada u Teheranu i konzulat u Mešhadu zatvoreni su nakon što su ih besni demonstranti napali u januaru 2016. nakon pogubljenja istaknutog saudijskog šiitskog sveštenika šeika Nimra Al-Nimra.

Povodom obnavljanja letova između iranskih i saudijskih gradova, diplomata je rekao da će se zvaničnici avijacije dve zemlje sastati i razgovarati kako bi ponovo aktivirali bilateralni sporazum o vazdušnom saobraćaju.

Govoreći na svojoj sedmičnoj konferenciji za novinare u ponedeljak, portparol ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani rekao je da je predsednik Ebrahim Raisi uputio poziv saudijskom kralju Salmanu bin Abdulazizu da poseti Teheran.

Poziv je odgovor na prethodni poziv monarha iranskom predsedniku da poseti Rijad, koji je ovaj prihvatio.

On je rekao da proces implementacije sporazuma postignutih između ministara spoljnih poslova dobro napreduje i da su u toku napori da se ponovo aktiviraju diplomatske misije u dve zemlje.3

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.aa.com.tr/en/middle-east/iran-saudi-arabia-to-reopen-embassies-by-may-9/2874619#:~:text=Iran%20and%20Saudi%20Arabia%20will,are%20set%20to%20reopen%20embassies.  

  2. https://princip.info/2023/03/11/iran-i-saudijska-arabija-obnavljaju-diplomatske-odnose-uz-posredovanje-kine/  

  3. https://english.news.cn/20230417/b90cb49493eb4d0188d300ab92f06b0d/c.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.