Švajcarska banka sabotira potragu za bankarskim računima nacista

Foto: AFP via Getty Images

Odbor za budžet Senata otvorio je istragu nakon što je „Credit Suisse“ otpustio advokata kojeg je angažovao da nadgleda nezavisnu istragu u potrazi za računima povezanim sa nacistima koji su pobegli ​​u Argentinu.

Problematični bankarski gigant „Credit Suisse“ suočava se sa novim optužbama da nije u potpunosti govorio o obimu svoje istorijske pomoći nacistima, četvrt veka nakon što je pristao da učestvuje u rešavanju tužbi preživelih Holokausta u vrednosti od 1,25 milijardi dolara.

Odbor za budžet Senata objavio je u utorak dva izveštaja do kojih je došao u istrazi koju je „Credit Suisse“ angažovao u bankarskim aktivnostima nemačkih nacista koji su pobegli ​​u Argentinu.

Američki zakonodavci optužili su švajcarsku banku Credit Suisse u sukobu da je ograničila obim interne istrage nacističkih klijenata i bankovnih računa povezanih sa nacistima, uključujući i one koji su bili otvoreni do pre samo nekoliko godina.1

„Credit Suisse“ je saopštio da „potpuno sarađuje“ u istrazi komiteta, ali je odbacio neke tvrdnje Centra Simon Vizental, koje su 2020. godine izvele na videlo navode o mogućim računima povezanim sa nacistima u drugoj po veličini švajcarskoj banci.

Uprkos preprekama, izveštaji ombudsmana i forenzičkog istraživačkog tima otkrili su najmanje 99 naloga za visoke nacističke zvaničnike u Nemačkoj ili članove nacističkih grupa u Argentini, od kojih većina ranije nije otkrivena, saopštio je komitet u utorak.

Izveštaji „pokreću nova pitanja o potencijalnoj podršci švajcarske banke nacistima koji beže pred pravdom posle Drugog svetskog rata preko takozvanih „pacovskih kanala“, rekao je komitet, pozivajući se na mrežu puteva za bekstvo koje su koristili nacisti posle rata.

Banka negira veze sa nacistima i “obećava da će nastaviti sopstvenu istragu o preostalim neodgovorenim pitanjima”.

„Credit Suisse“ je pokrenuo internu istragu nakon što je Centar Simon Vizental saopštio da ima informacije da banka ima potencijalne račune povezane sa nacistima koji ranije nisu bili otkriveni, uključujući i tokom serije istraga u vezi sa Holokaustom.

Banka je saopštila da je njena dvogodišnja istraga o pitanjima koja je postavio Centar Simon Vizental nije pronašla „nikakve dokaze“ koji bi podržali tvrdnje.

Najnovija otkrića dolaze ubrzo nakon što je „Credit Suisse“, stub švajcarskog bankarstva čije poreklo datira iz 1856. godine, spašen u vladinim preuzimanjem od strane rivalskog zajmodavca UBS.

Hitna akcija prošlog meseca usledila je nakon godina pada cena akcija, niza skandala i bekstva štediša zabrinutih za budućnost Credit Suisse usred globalnih finansijskih previranja izazvanih kolapsom dve američke banke.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.nytimes.com/2023/04/18/us/credit-suisse-nazis.html  

  2. https://www.cbsnews.com/news/credit-suisse-nazi-linked-accounts-probe/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.