Bajden objavio kandidaturu za reizbor

Foto: Reuters

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u utorak da će tražiti drugi mandat u Beloj kući 2024. godine, što je odluka koja će testirati da li su Amerikanci spremni da 80-godišnjem demokrati, koji je već najstariji predsednik SAD ikada, daju još četiri godine na funkciji.1 

„Kada sam se kandidovao za predsednika pre četiri godine, rekao sam da smo u bici za dušu Amerike i još uvek smo“, rekao je Bajden. “Ovo nije vreme za samozadovoljstvo. Zato se kandidujem za reizbor.”

U dve godine otkako je preuzeo dužnost od Trampa, Bajden je dobio odobrenje Kongresa za milijarde dolara federalnih fondova za borbu protiv pandemije koronavirusa i za novu infrastrukturu i uspeo je da održi najniži nivo nezaposlenosti od 1969. godine, iako je visoka inflacija narušila njegove ekonomske uspehe.

Bajdenove godine čine njegovu kandidaturu za reizbor istorijskom i rizičnom kockom za Demokratsku stranku. Bajdenov rejting odobravanja ostao je na samo 39% u anketi objavljenoj 19. aprila, a među nekim Amerikancima postoji velika zabrinutost oko njegovih godina; imao bi 86 godina do kraja budućeg drugog mandata, skoro deceniju više od prosečnog životnog veka muškarca u SAD.

Lekari su Bajdena, koji ne pije alkohol i vežba pet puta nedeljno, proglasili “sposobnim za dužnost” posle pregleda u februaru. Bela kuća kaže da njegov dosije pokazuje da je dovoljno mentalno oštar za teške poslove.2 

Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://e.vnexpress.net/news/world/biden-80-makes-2024-presidential-run-official-let-s-finish-this-job-4598062.html  

  2. https://www.telesurenglish.net/news/US-President-Biden-Is-Running-for-Re-Election-20230425-0015.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.