Domorodački narodi traže od Čarsa III da se izvini za kolonizaciju

Foto: Twitter/@Survival

Domorodačke organizacije i lideri iz 12 zemalja Komonvelta postavili su niz zahteva britanskom kralju Čarlsu III putem pisma u kojem traže izvinjenje zbog uticaja britanske kolonizacije na domorodačke narode. Pismo je naslovljeno sa „Izvinjenja, reparacije i repatrijacija artefakata i ostataka“.

Pismo su potpisali predstavnici Antigve i Barbude, Australije, Bahama, Belizea, Kanade, Grenade, Jamajke, Novog Zelanda, Papue Nove Gvineje, Sent Kitsa i Nevisa, Svete Lucije, kao i Sent Vinsenta i Grenadina, koji imaju Karla III za šefa države.

„Pozivamo britanskog monarha, kralja Čarlsa III, na dan njegovog krunisanja, 6. maja 2023. godine, da prizna užasan uticaj i nasleđe genocida i kolonizacije autohtonih i porobljenih naroda“.

Peticija je objavljena na portalu Change. Poziva se, pored formalnog izvinjenja monarha, na repatrijaciju svetih predmeta i posmrtnih ostataka domorodačkih naroda koji se čuvaju u britanskim muzejima i institucijama.

Zahteva se vraćanje svih kulturnih dobara i artefakata ukradenih od naroda tokom vekova „genocida, ropstva, diskriminacije i masakra“.

Štaviše, od monarha se traži da se odrekne „doktrine otkrića“, kao što je to uradio Vatikan. Odricanje od ove doktrine omogućilo bi pokretanje procesa reparacije među domorodačkim narodima, smatrali su potpisnici.1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.telesurenglish.net/news/Indigenous-People-Ask-Charles-III-To-Apologize-For-Colonization-20230504-0016.html?fbclid=IwAR3_XpCTRgr5fM6f8UgYgmBKPVkpTrnq4jFTgF82mkaNVtFMP6cLg-Vp3Dc  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.