Lavrov se sastao sa šefovima diplomatija Irana, Sirije i Turske

Foto: AFP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, iranski ministar inostranih poslova, ministar spoljnih poslova Sirije i turski ministar spoljnih poslova razgovaraju u Moskvi.1

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je na izradu mape puta za obnavljanje veza između Turske i Sirije. Ti principi uključuju „posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i jedinstvu zemalja učesnica“, rekao je on. Oni takođe uključuju „saradnju u borbi protiv „terorizma i terorističkih organizacija koje se stimulišu spolja“, dodao je on.

Lavrov je optužio SAD da podržavaju militantne kurdske grupe na sirijskoj granici sa Turskom, koje Ankara smatra teroristima.

On je i rekao da će mapa puta navesti i stavove četiri zemlje „o prioritetnim pitanjima, uključujući obnavljanje sirijske kontrole na celoj teritoriji zemlje i uspostavljanje pouzdane bezbednosti duž granice od 950 kilometara sa Turskom“.

Ankara i Damask nisu imali diplomatske odnose otkako je izbio rat u Siriji 2011. Turska danas ugošćuje preko tri miliona Sirijaca, najveću populaciju izbeglica iz te zemlje na svetu.

Sirijska vlada ne kontroliše celu zemlju. Ima glavne gradove, ali pobunjeničke grupe imaju uporišta na severozapadu i severoistoku.

Lavrov je takođe podstakao obnavljanje saobraćajnih puteva, trgovinskih i ekonomskih veza „bez barijera“.

Ruska državna novinska agencija Sputnjik izvestila je da se očekuje da će Lavrov održati odvojene razgovore sa Čavušogluom u Moskvi.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://twitter.com/mfa_russia/status/1656209794678530048?s=20  

  2. https://www.thenationalnews.com/mena/2023/05/10/russias-sergey-lavrov-wants-road-map-for-restoring-turkey-syria-ties/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.