Masovni nemiri i hapšenja širom Pakistana nakon hapšenja svrgnutog premijera  

Foto: Sabir Mazhar / Anadolu Agency via Getty images

Policija u Pakistanu uhapsila je stotine pristalica svrgnutog premijera Imrana Kana koji su izašli na masovne proteste nakon njegovog hapšenja pod optužbom za korupciju, saopštile su vlasti u sredu.

Hapšenje najpopularnijeg pakistanskog političara prema anketama javnog mnjenja, došlo je u nesigurnom trenutku za zemlju koju potresa ekonomska kriza.  

Mobilni servisi za prenos podataka zatvoreni su drugi dan, dok su Tviter, Jutjub i Fejsbuk prekinuti, jer su bezbednosne snage pokušale da uspostave red nakon što su izbili masovni nemiri u Pakistanu. u kojima su napadnute važne državne institucije. Policija je saopštila da je 945 njegovih pristalica uhapšeno u provinciji Pendžab nakon što je zapaljeno 25 policijskih vozila i više od 14 vladinih zgrada.

Vlasti u tri od četiri pakistanske provincije uvele su hitnu naredbu o zabrani svih okupljanja nakon što su se Kanove pristalice sukobile sa policijom.

Njegovo hapšenje usledilo je dan nakon što se zamerio visokim vojnim oficirima koje je optužio da pokušavaju da organizuju njegovo ubistvo i da stoje iza njegovog uklanjanja sa vlasti prošle godine.

Podsećamo Kan je svrgnut sa mesta premijera u aprilu 2022. u parlamentarnom glasanju o nepoverenju. Međutim on nije odustao od kampanje protiv svrgavanja, iako je ranjen u novembarskom napadu na njegov konvoj dok je predvodio protestni marš do Islamabada pozivajući na vanredne opšte izbore.

Pakistanske novine Davn su u uvodniku navele da “priroda i mesto protesta koji su izbili nakon jučerašnjeg hapšenja gospodina Kana signaliziraju da je gnev javnosti takođe usmeren i na vojsku”.1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.   https://www.reuters.com/world/asia-pacific/supporters-pakistan-ex-pm-khan-plan-march-capital-protest-arrest-2023-05-10/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.