NATO vojna oprema prebacuje se u Crnu Goru

NATO vojna oprema prebacuje se u Crnu Goru
Foto: Getty images

U crnogorsku luku Bar stigla su NATO vozila i oprema. Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je da će oni naknadno biti isporučeni zemljama koje učestvuju u vojnim vežbama “Defender Evropa-23.” koje se održavaju na teritoriji samoproglašene republike Kosovo.

“Defender Europe-23” će uključiti više od 7.000 američkih i 17.000 stranih vojnika iz više od 20 zemalja, uključujući Estoniju, Francusku, Nemačku, Grčku, Italiju, Letoniju, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Španiju, Veliku Britaniju i SAD.

Podgorica je dozvolila da se njena luka koristi kao logističko čvorište za zemlje partnere NATO-a. Istovar opreme posmatrali su državni sekretar za odbranu Crne Gore Krsto Perović, zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Željko Radulović, ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i komandant 10. brdske divizije američke vojske Gregori Anderson.

Prema rečima Radulovića, prvi put se u Crnoj Gori izvode ovako obimne desantne operacije sa mora. On je takođe napomenuo da će sledeće nedelje crnogorski i američki vojnici vežbati izvođenje zajedničkih kopnenih operacija. Vežbe će biti održane i na teritoriji Kosova, uz učešće kosovskih „bezbednosnih snaga“.Manevri Defender Europe treba da pokažu sposobnost vojske SAD da brzo akumulira borbenu moć u istočnoj Evropi.

Ministar odbrane samoproglašene republike Kosovo Armend Mehaj rekao je da pridruživanje manevrima pokazuje primarnu želju i cilj Kosova da se pridruži alijansi.1

 


  1. https://www.aktuelno.me/crna-gora/u-baru-iskrcavanje-nato-opreme-za-defender-europe-23/  

Leave a Reply

Your email address will not be published.