Rusija i Iran grade prugu koja će povezati Baltičko i Severno more sa Indijskim okeanom

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov iranski kolega Ebrahim Raisi u sredu su, putem video-linka, nadgledali potpisivanje sporazuma o finansiranju i izgradnji iranske železničke pruge kao dela međunarodnog transportnog koridora sever-jug.

Železnička pruga Rašt-Astara se smatra važnom karikom u koridoru, namenjenom da poveže Indiju, Iran, Rusiju, Azerbejdžan i druge zemlje putem železnice i mora – rute za koju Rusija kaže da može da parira Sueckom kanalu kao glavnoj globalnoj trgovinskoj ruti.

Jedinstvena transportna arterija sever-jug, čiji će deo postati pruga Rašt-Astara, pomoći će da se značajno diverzifikuju globalni saobraćajni tokovi“, rekao je Putin.

Pruga od 162 km duž obale Kaspijskog mora će pomoći da se povežu ruske luke na Baltičkom moru i Severnom moru sa iranskim lukama u Indijskom okeanu i Zalivu.

„Bez sumnje, ovaj sporazum je važan i strateški korak u pravcu saradnje između Teherana i Moskve“, rekao je Raisi.

Rusija i Iran su podstaknuti da ojačaju svoje političke i ekonomske veze zbog zapadnih ekonomskih sankcija. Zapad je uveo i drugi set ograničenja zbog iranskog nuklearnog programa, dok je Rusija sankcionisana zbog svojih akcija u Ukrajini.1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.reuters.com/world/russias-putin-irans-raisi-oversee-railway-deal-signing-2023-05-17/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.