Francuski desničari prikupili milion evra za odbranu policajca ubice

Policajcu koji je hladnokrvno ubio tinejdžera arapskog porekla tokom rutinske saobraćajne kontrole i time izazvao talas nezadovoljstva i seriju nereda širom Francuske, desničari organizuju  akciju prikupljanja novca za pravnu pomoć, tokom koje prikupljeno već milion evra.

Akciju prikupljanja sredstva, na GoFundMe aplikaciji je pokrenuo Žan Mesiha, bivši savetnik francuske desničarske političarke Marin le Pen.

Dana 27. juna, optuženi policajac je snimljen kako puca u automobil koji je stojao na kolovozu a kojim je upravljao Nahel M, 17-godišnjak severnoafričkog porekla.

Nahelova baka, Nadia, nedavno je upitana o kampanji prikupljanj novca za policajca ubicu, na šta je ona odgovorila: „Boli me srce.

Smrt dečaka je obnovila debate o dugoj i problematičnoj istoriji rasizma u Francuskoj prema manjinskom stanovništvu poreklom iz francuskih kolonija, kao i optužbama o policijskoj brutalnosti.

Francuska aktivistička grupa “Sleeping Giants” objavila je na Tviteru da „ postojanje“ fonda „raspaljuje osećaj nepravde i podstiče tenzije“.

Francuska vlada svake noći raspoređuje 45.000 policajaca na ulice da uguši nemire u gradovima uključujući Pariz, Strazbur, Marsej i Nicu.

U ponedeljak su u francuskim gradovima počele demonstracije protiv nereda u organizaciji desničarskih i neonacističkih gruša, tokom kojih je takođe prijavljeno nasilje i pljačka. Ovi protesti nazvani  su “mobilizacijom građana za povratak poredka republike”1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.aljazeera.com/news/2023/7/3/fund-for-french-police-officer-who-killed-nahel-m-tops-1m?fbclid=IwAR3byKQ0fZ9pj1JKKoGNOQTUdiz8EwcSW9Q6Cums0lUEKvmwRVK7R3ukx7c  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.