Jednoglasno odobren pristupni zahtev Srbije ASEAN-u!

Foto: asean . org

Članice Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) na sastanku ministara spoljnih poslova u Džakarti u sredu jednoglasno su odobrile pristupni zahtev Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, saopštila je Vlada Srbije.1 

Države članice te organizacije su: Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej Darusalam i Mjanmar.

Cilj ugovora, koji je ustanovljen 1976. godine, je stvaranje političke stabilnosti i bezbednosti u Jugoistočnoj Aziji i obezbeđivanje mirnog rešavanja sporova između zemalja, navodi se u saopštenju.

Pristup tom ugovoru otvara mogućnosti Srbiji za bliži dijalog, saradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a, ali i doprinosi promovisanju suštinske saradnje u ekonomskim i sociokulturnim oblastima Srbije sa tim blokom.

Najvažnije oblasti saradnje ASEAN-a sa državama potpisnicama Ugovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji su, između ostalih, ekonomska saradnja, obrazovanje i razvoj međuljudskih kontakata, nauka, tehnologija i inovacije i održivi razvoj, dok sa pojedinim državama ASEAN razvija saradnju i u drugim specifičnim oblastima saradnje.

Srbija je formalni zahtev za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji uputila 2013. godine.Među državama potpisnicama Ugovora nalaze se i: Kina, Indija, Japan, Pakistan, Ruska Federacija, Francuska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Turska, Evropska unija i Velika Britanija.2 

 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.srbija.gov.rs/vest/718482/jednoglasno-odobren-pristupni-zahtev-srbije-asean-u.php  

  2. https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Jednoglasno-odobren-pristupni-zahtjev-Srbije-ASEAN-u/780124  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.