Iranski predsednik na diplomatskoj turneji u Africi

Simon Maina/AFP/Getty Images

Iranski predsednik Ebrahim Raisi dočekan je na crvenom tepihu uz sve počasti od svog kenijskog kolege Vilijama Ruta, prilikom posete Keniji gde je započeo turneju po Africi. Teheran je ovu afričku turneju označio novim početkom u odnosima sa državama Afričkog kontinenta.

Raisijevo putovanje u Afriku, koje će ga takođe odvesti u Ugandu i Zimbabve, prvo je nekog iranskog predsednika u više od jedne decenije i predstavlja pokušaj diverzifikacije diplomatskih i ekonomskih veza.

Predsednik Kenije Ruto rekao je u sredu da je održao bilateralne razgovore sa predsednikom Ebrahimom Raisijem u kojima se „Iran složio da podstakne nastojanja Kenije u proizvodnji, zdravstvu i plavoj ekonomiji kroz istraživanje i tehnologiju“.

Kenija želi da poveća obim trgovine sa Iranom a Ruto je rekao da njegova administracija „blisko sarađuje sa Teheranom kako bi olakšala izvoz više čaja, mesa i drugih poljoprivrednih proizvoda u Iran.”1

Iran je pojačao diplomatske i ekonomske odnose sa zemljama u razvoju nakon što je tadašnji američki predsednik Donald Tramp odustao od nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovo uveo sankcije.

U junu, Raisi je posetio tri latinoameričke zemlje kako bi pružio podršku saveznicima koji su takođe opterećeni američkim sankcijama.

Trgovina Irana sa afričkim zemljama povećaće se na više od dve milijarde dolara ove godine, saopštilo je u subotu iransko ministarstvo spoljnih poslova.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.reuters.com/world/iranian-president-raisi-begins-africa-trip-with-visit-kenya-2023-07-12/  

  2. https://edition.cnn.com/2023/07/12/africa/iranian-president-visits-kenya-intl/index.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.