U kalifornijskim zatvorima sterilišu žene da smanje troškove socijalne pomoći

 

 

Lekari kažu da 147.460 dolara, koliko su utrošili na sprovođenje procedure između 1997. i 2010. godine, nije velika količina novca u odnosu na ono što su time uštedeli u socijalnoj pomoći za ovu nerođenu decu.

Skoro 250 žena sterilisano je tokom tog perioda u kalifornijskim zatvorima, a žene optužuju lekare da na njih vrše pritisak kako bi se što pre podvrgnule sterilizaciji. Neke zatvorenice tvrde da im čak nije pružena mogućnost izbora.

„Lekari su me konstantno ubeđivali da sam loša majka ukoliko ne pristanem na trajnu sterilizaciju, s obzirom na to da već imam petoro dece“, tvrdi jedna od žrtava koja je odslužila dvogodišnju kaznu u zatvoru „Valley State“, zbog krađe automobila. „Sada se kajem što se nisam žestoko suprotstavila.“

Lekari i zatvorske vlasti demantuju optužbe o prisiljavanju, ali u izveštaju je jasno akcentovana razlika u troškovima za obavljanje medicinskog postupka u odnosu na socijalnu pomoć na koju bi deca polagala pravo.

Dr Džejms Hajnrih, jedan od ginekologa državnih zatvora, poziva se na slučaj „Bak protiv Bel“ iz 1927. godine u kojem je Vrhovni sud doneo odluku da žene mogu biti prisilno sterilizovane.

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.