Značajan dogovor između Rusije i Sirije

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Velika ruska delegacija stigla je u Damask prošle nedelje. Bila je predvođena zamenikom premijera Dmitrijem Rogozinom i sastojala se od zamenika ministra finansija Sergeja Storčaka i Aleksandra Fomina, direktora federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

Rusko-sirijska međudržavna komisija se sastala u plenarnoj sednici kao i u radnim grupama u prijateljskoj i opuštenoj atmosferi.

Zauzeta oko ukrajinske krize, Rusija je delovala odustno sa Bliskog Istoka u protekla dva meseca. Ova poseta je obeležila njen povratak i novu politiku prema „Zapadu”.

Tri bitne odluske su navodno prihvaćene na ekonomskom, vojnom i finansijskom planu:

  • U 2015. godini, Evroazijska ekonomska komisija će stvoriti zonu slobodne trgovine sa Carinskom unijom (Rusija–Belorusija–Kazahstan) u koju će se uključiti i Sirija.
  • Ruska Federacija će nastaviti isporuku oružija odobrenog od strane Sigurnosnog saveta UN. Sirijski ministar odbrane, Fahd Džasem al-Freidž će u avgustu putovati u  Moskvu na potpis detaljnog ugovora o saradnji između ove dve države. Očekuje se proširivanje ruske vojne baze u luci Tartus kao i pristup Sirije ruskim satelitskim snimcima.
  • Ruska Federacija će platiti rekonstrukciju Sirije da bi izbegla prodaju tranzita gasovoda Saudijske Arabije i Katara preko njene teroritorije.

Tekst na engleskom: Voltairenet.org

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: “Momentous Russia-Syria agreement”, Voltaire Network, 28 May 2014, www.voltairenet.org/article184014.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.