Intervju sa organizatorima studentskog protesta


Prošlonedeljni napad na studente u zgradi Filozofskog fakulteta skrenuo je najzad, makar privremeno, pažnju medija na studentski protest, koji poprima sve karakteristike socijalne pobune nižeg socijalnog sloja studenata, protiv reorganizacije obrazovnog sistema u korist privatnog profita. Tim povodom popričali smo sa sekretarom Studentskog Fronta Kostom Ristićem, kako bismo stekli bolji uvid u ideju i ciljeve protesta, kao i da saznamo iz prve ruke šta se krije iza učestalih napada fašista na studente.

– Koji su vaši zahtevi, i šta je cilj protesta?

Cilj protesta je momentalno rešavanje gorućih studentskih problema u ovom trenutku. Ministarstvo, kao i uvek, donosi zakonske odredbe na štetu studenata mesec dana pre upisa i u sred ispitnog roka. Studenti su tada natrpani obavezama, i nemaju puno vremena da se posvete odbrani svojih prava. Međutim, dugogodišnje iskustvo studentske borbe je prevazišlo i taj problem. Studenti su kao jedan ustali ovog oktobra, sa zahtevima:

  1. zadržavanje šest ispitnih rokova;
  2. peta godina da bude finansirana iz budžeta;
  3. obustavljanje smanjenja budžetskih kvota za master;
  4. da studenti koji su se upisali 2006. godine, nastave da studiraju po Statutu iz 2006. (Da se odustane od ograničenja roka za završetak studija).

Studentski front je organizacija koja se bori za materijalne interese studenata, i stoga se i ovog oktobra našla u prvim redovima studentske borbe. Iz pobede u pobedu idemo ka našem krajnjem cilju: ukidanje „Bolonje” i besplatno obrazovanje, u skladu sa potrebama celog društva.

– Podržava li SKONUS dalji nastavak protesta?

Studentski front je pozvao na saradnju sve organizacije koje u bile spremne da podrže iznesene zahteve studenata. Pored ostalih, i SKONUS se odazvao našem pozivu. Svi zajedno, izašli smo na protest 7. oktobra. Međutim, kao što smo i pretpostavljali, SKONUS je stao na pola. Studentski front nastavlja borbu, zakazan je veliki protest 15. oktobra na Studentskom trgu u 14 časova, kome će se priključiti i Savez studenata Beograda, kao i ostale neformalne studentske inicijative.

– Reci nam nešto o prošlonedeljnom incidentu na Filozofskom fakultetu…

Kao i svake godine, na studente u protestu se šalju unajmljeni batinaši, najčešće iz redova fašističkih (ja bih rekao i ustaških) organizacija. Ove godine znaju i precizno koga traže. Tako su u noći između 11 i 12. oktobra upali na Filozofski fakultet, koji je trenutno blokiran, napali prisutne studente, a mene poimence dozivali i tražili, da bi, kada sam se našao na ulazu, pokušali da me fizički ugroze, što im, srećom, i herojstvom prisutnih studenata, nije uspelo. Sledeće noći napali su i Aleksandra Đenića ispred Filozofskog fakulteta, koji je čak i priveden jer je u samodbrani naneo lakše povrede fašističkim provokatorima. Obojica smo sekretari Studentskog fronta. Mislim da ne treba biti preterano stručan pa zaključiti ko i zašto, dva dana pred najavljeni veliki studentski protest, napada sekretare organizacije koja ga organizuje.

  • Šta je sledeći korak?

Dana 15. oktobra u 14 časova na Studentskom trgu. Veliki studentski protest za ispunjenje svih zahteva. Očekuje se velika brojnost studenata, a budući da je ovo portal koji ne čitaju samo studenti, nego i radnici, iskoristio bih priliku da ih pozovem da se priključe protestu, ticalo ih se to direktno (student u porodici i slično) ili indirektno (uticaj na opštem društvenom nivou koji mogu da izvrše studenti, naročito u savezu sa radnicima). Vidimo se!

Za više informacija pogledajte stranicu Studentskog fronta: http://studentskifront.org.rs/

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

One Response to Intervju sa organizatorima studentskog protesta

  1. Pingback: Studentske demonstracije 15. oktobra - Princip | Princip

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.