SAD će proučavati kubansku vakcinu protiv raka pluća

Izvor: Wikimedia

Izvor: Wikimedia

Američki istraživači prvi put će moći da pristupe inovativnoj vakcini protiv raka pluća razvijenoj na Kubi, što bi moglo mnogo znatno da doprinese poboljšanju odnosa SAD-a sa ovom komunističkom državom. Cimavax, koji suzbija rast tumora na plućima, stanovnici Kube mogu dobiti besplatno od 2011. godine. Pretpostavlja se da lek ima malo neželjenih efekata i da može da produži život pacijenata u kasnim stadijumima bolesti i do šest meseci. Američka studija Cimavaxa odvijaće se u Rozvel Park onkološkom institutu u Bafalu, Njujork.

Tokom ekonomske blokade SAD-a i posle niza epidemija koje su izbile, biotehnologija i medicinska istraživanja postala su prioritet ka kom su preusmerni ograničeni državni fondovi. Na Kubi se rak pluća rangira kao četvrti po redu uzrok smrti. Eksperti u Havani su 25 godina radili na razvijanju vakcine pre nego što je ušla u javnu upotrebu. Saopšteno je da Cimavax pomaže pacijentima tako što podstiče imuni sistem da napada hormone koji podstiču rast tumora. Postoji mogućnost da se slična tehnologija upotrebi kod drugih bolesti koje uključuju isti hormon, kao što su rak dojke i rak pankreasa.

Pored predstavljanje kubanskih medicinskih otkrića, najavljena je i avionska čarter linija između Njujorka i Kube, a izdate su i dozvole za rad za šest trajektnih prevoznika koji će saobraćati između Kube i Floride.

Kao deo dogovora, kompanija Infor sa sedištem na Menhetnu, obezbediće softer za zdravstvenu zaštitu kubanskom univerzitetu. Generalni direktor Infora Čarls Filips izjavio je da je „iznenađen i impresioniram nivoom ekspertize u tehnologiji zdravstvene zaštite“ kojoj je svedočio tokom trgovačke misije SAD-a na Kubi koju je predvodio guverner Njujorka Endru Kuomo.

Otopljavanju veza između Kube i zapadnih zemalja akcenat je dao i susret predsednika Fransoa Olanda sa izrazito vitalnim, 88 godina starim Fidelom Kastrom i njegovim bratom, predsednikom Raulom Kastrom. Bila je to prva poseta francuskog predsednika ostrvu posle više od 100 godina.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.