Vojska SAD-a u Rumuniji će manevrima demonstrirati silu, avioni preleću Srbiju

Konvoj 'Dragoon Ride', izvor: Wikimedia

Konvoj ‘Dragoon Ride’, izvor: Wikimedia

Više od 350 američkih vojnika i 80 vozila vojske SAD-a – većinom oklopnih vozila Strajker – započeće ove nedelje 400 kilometara dug „konjički marš“ preko Rumunije, sa podrškom vazduhoplovnih snaga SAD-a, kojim će startovati multinacionalni manevri u Rumuniji, najavio je Pentagon u utorak.

 Kanadske, britanske, američke i rumunske vežbe uključivaće i avione tipa A-10 Tanderbolt II iz 354-te ekspedicione vojne eskadrile, koji će demonstrirati neposrednu vazdušnu podršku, izvodeći višestruke niske prelete preko konvoja. Trupe će sa Drugom eskadrilom i Drugim konjičkim pukom marširati od vazduhoplovne baze Mihail Kogalničanu do Centra za obuku rumunskih kopnenih snaga u Činčuu.

„Svrha ove misije je da se da podrška našim NATO saveznicima, posebno Rumuniji“, izjavio je zapovednik eskadrile, potpukovnik Teodor Džonson. „Ovim ćemo ukazati na snagu naše veze sa Rumunijom i na mogućnost da se slobodno krećemo unutar granica NATO alianse“.
Ovaj događaj, iako fokusiran na transport vojnika i vozila, uključiće i zaustavljanje u lokalnim naseljima, omogućujući interakciju vojnika i građanstva.
Prošlog meseca, konvoj oružanih snaga SAD-a ‘Dragoon Ride’ koji je uključivao Treću eskadrilu, Drugi konjički puk i njegove Strajkere, prošao je kroz šest zemalja i vratio se u svoju bazu u Filzeku u Nemačkoj.

Dva NATO F-16 lovca letela su u vazdušnom prostoru Srbije, što im je omogućeno potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP), kojim Srbija omogućuje NATO-u korišćenje vojne infrastrukture, prelazak granice, i nivo imuniteta NATO vojnicima dok su u Srbiji.

Kao upozorenje rusima, američki zvaničnici su ranije ove godine objavili plan širenja obima vežbi, pod nazivom Operacija ‘Atlantic Resolve’, kojim bi uključili i Estoniju, Rumuniju, Mađarsku, Češku i južnog suseda Rusije, Gruziju.
Vojnici Druge eskadrile učestvovali su početkom aprila u manevrima ‘Wind Spring’ sa rumunskim i britanskim vojnicima, na poligonu Smardan u Rumuniji.

https://www.youtube.com/watch?v=ZPHCdVkLrRQ

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.