Snimci o novom planu za državni udar u Venecueli pušteni u javnost

capture.png_1718483346

Novi snimak koji otkriva zaveru opozicionih vođa Leopolda Lopeza i Danijela Sebaljosa protiv vlade emitovan je prošlog ponedeljka na državnoj stanici VTV.

Do ovog saznanja se došlo nakon što su opozicione vođe otpočele štrajk glađu prošle subote. Obojica se nalaze u zatvoru „Ramo Verde“.

Na snimku se može čuti razgovor njih dvojice u kojem planiraju štrajk glađu i diskutuju strategiju za potez kojim bi se pokrenula serija protesta, među kojima je i postavljanje snajpera zarad ponavljanja kobnog incidenta od pre 14 meseci.

„Taj video se mora snimiti večeras“, zahteva Lopez od Sebaljosa, koji odgovara: „A moramo pozvati i narod na ulice.“ Lopez dodaje: „Masovne demonstracije u subotu protiv ove neprijatnosti i u korist peticije (da se obojica oslobode).“

Prema razgovoru, pripreme su bile u toku i pre objavljivanja videa, a radi se o organizovanju demonstranata koji bi kampovali ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Akcije bi predvodio studentski pokret blizak Narodnoj volji, Lopezovoj partiji, što bi navelo da se pomisli da je u pitanju studentski protest.

„Ne, ovo će privući mnogo ‘karahitosa’ (omladine sklone nasilju), naši studenti će se za to pobrinuti”, objašnjava Lopez. Plan bi, po Sebaljosu, bio sproveden kroz određene ciljeve svakih pet dana, prilikom čega bi se prvi protest održao vikenda nakon najave štrajka glađu. Prema Migelu Perezu Pireli, voditelju VTV-a, sprovođenje svakog pojedinačnog cilja bi pratilo biološki ciklus štrajka glađu.

Obojica vođa govore o postavljanju ‘bićosa’ (španski bicho, buba), izraz koji se odnosi na snajpere. Još od državnog udara u Venecueli 2002. godine, kada je prvi put upotrebljena ova taktika, opoziciju su optuživali da je postavljala snajpere na krovove sa ciljem da ubijaju civile i stvaraju konfuziju među demonstrantima.

Lopez potvrđuje da postoji tim koji koji koordiniše ovim akcijama, a predvode ga bivši general Raul Isaias Baduel i njegov uhapšeni sin Emilio Baduel.

Tokom razgovora opozicione vođe se slažu da se udarni video snimak brzo raširi sa ciljem da privuče dovoljno pažnje. Sasvim slučajno, video koji je napravio Leopoldo Lopez i koji najavljuje štrajk glađu, prvi je emitovao CNN.

Lopez i Sebaljos se nalaze u zatvoru „Ramo Verde“ nakon što ih je vlast optužila za izazivanje nasilja tokom protesta februara 2014. godine. Opozicionari „guarimbe“ su ostavili za sobom 43 mrtva civila.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: „New Recording Uncovers Another Opposition Plot in Venezuela”, http://www.telesurtv.net/english/news/New-Recording-Uncovers-Another-Opposition-Plot-in-Venezuela-20150526-0004.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.