Ukrajina ukida socijalnu pomoć

Ukrajina ukida socijalnu pomoć
Elektrana u Černobilju, izvor: Wikimedia.org
Elektrana u Černobilju, izvor: Wikimedia.org

Ukrajina je prestala sa isplaćivanjem socijalne pomoći penzionerima, veteranima Drugog svetskog rata, invalidima, ljudima koji su radili na sanaciji katastrofe u Ćernobilju, počevši od ponedeljka, kada je zakon o stabilizaciji finansijskog stanja iz decembra 2014. došao na snagu. Zakon utiče praktično na sve korisnike socijalnih davanja, bez definisanja mehanizama za obezbeđivanje ciljane pomoći grupama sa niskim primanjima.

Kijev je ukinuo transport, zdravstvenu zaštitu, komunalne usluge i finansijske pogodnosti bivšim zavorenicima nacističkih koncentracionih logora, kao i nosiocima određenih zvanja i pripadnicima socijalnih kategorija koje su ustanovljene u sovijetskoj eri. Kompenzacije porodicama sa decom koje žive u područjima zagađenim radijacijom od Černobiljskog incidenta takođe prestaju da se isplaćuju.

Opozicija u ukrajinskom parlamentu smatra da Generalno tužilaštvo treba da pokrene istragu protiv premijera Arsenija Jacenjuka koji je aktivno promovisao zakon o ukidanju povlastica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.