Venecuela ulaže 62% prihoda u socijalna ulaganja

Potpredsednik planiranja Venecuele, Rikardo Mendez je istakao da je njegova zemlja od 1999. do 2014. uložila 62% prihoda u socijalna ulaganja. Ovo izlaganje je održano pred komitetom Ekonomskih, društvenih i kulturnih prava pri Ujedinjenim nacijama, sa sedištem u Ženevi u kojem je naveo uspehe bolivarske revolucije.

512px-Hugo_Chávez_2012Mendez je naglasio da se nacionalni prihod mora staviti u kontekst: „U ono vreme (pre 1999. godine) ulagalo se 80 milijardi dolara, a danas 732 milijarde ”. Prema potpredsednikovim rečima, ovo nije pomoglo samo u ostvarenju društvenih prava već je postiglo i demokratizaciju u pristupu javnim dobrima i uslugama. Mendez je naglasio da se potrošnja u domaćinstvima duplirala u proteklih 16 godina, a unutrašnja potrošnja goriva je skočila sa 458 na 703 miliona barila dnevno.

Takođe se ističe i rast upotrebe fiksne telefonije, Interneta i energije u domaćinstvima. Venecuela je potpisnica Međunarodnog pakta o ekonomskim, društvenim i kulturnim pravima, zbog čega se ističu postignute mere u okviru obaveze za uspostavljanje mera protiv diskriminacije. Te mere uključuju garancije za radnička prava, pristup obradivom zemljištu, povećanje prehrambenih bonova, zaštita starih, dece itd.

Među ostalim uspesima se ističe zaštita žena u čiju svrhu su osnovana posebna tužilaštva kao i niz specijalizovanih zakona. Istovremeno, formirane su novi oblici uprave kao što Predsednički saveti koji se sastoje od zajedničkog učešća svih sektora sa Vladom radi definisanja i sprovođenja novih politika.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.