Grčka navodno spremna na sve uslove

640px-10_-_hands_shaking_with_euro_bank_notes_inside_handshake_-_royalty_free,_without_copyright,_public_domain_photo_image_01Grčki premijer Aleksis Cipras je spreman da potpiše gotovo sve uslove koje mu je nametnula Trojka i održi Grčku u evrozoni, izveštava Fajnanšl Tajms, a prenosi RT.

Jedina stavka na koju nije pristao je izmena posebnog statusa grčkih ostrva koja uživaju 30% popusta na porez. Takođe je tražio pomeranje starosne dobi za penzionisanje na 67 godina sa početkom oktobra 2022., umesto da se sa tom merom otpočne odmah. Uz to, tražio je i da se subvencija solidarnosti za najsiromašnije penzionere postepeno ukida do 2019., a ne odmah.

Ovo je sadržaj pisma koje je poslato Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i MMF-u u utorak poslepodne, a FT je dobio kopiju danas.

Nije jasno kako je ovaj list uspeo da dobije kopiju pisma, a isto tako nije najjasnije da li se radi o propagandnom triku ili istinskim namerama Sirizine vlade. Kako smo prethodno izvestili malteški premijer je objavio da je Cipras spreman da otkaže referendum u zamenu za nastavak razgovora, ali prema ovoj vesti daljih pregovora nije ni bilo.

DOPUNA 13:23:

Kako prenosi britanski Gardijan, predstavnici Grčke su demantovali pisanje Fajnanšl Tajmsa o pismu premijera u kojem prihvata sve uslove. U saopštenju se navodi da je premijer uveo niz amandmana  te da se mere ne bi trebalo uvoditi odjednom već postepeno.

Isti list takođe navodi da je nemačka kancelarka Merkel izjavila da daljih pregovora pre referenduma neće biti.

Takođe se navodi mogućnost o ukidanju referenduma pred sastanak sa Evropskom komisijom.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://rt.com/business/270934-greece-tsipras-bailout-default/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.