Napad na američki konzulat i policijsku stanicu u Turskoj

Policijska stanica nakon napada. Foto: Twitter

U bombaškom napadu na policijsku stanicu u Istanbulu povređeno je pet policajaca, a par sati kasnije izvršen je napad i na američki konzulat.

Noćašnji napad na policijsku stanicu u Sultanbeili naselju u Istanbulu izazvao je požar koji srušio jedan sprat zgrade.

Eksplozija je oštetila i susedne zgrade, kao i veći broj automobila parkiranih u blizini.

U odvojenom incidentu napadnut je američki konzulat, a jedan od napadača je ranjen i kasnije uhvaćen.

Ni jedna organizacija još nije preuzela odgovornost za ova dva napada, pa nije jasno jesu li incidenti povezani ili ne.

Turska je prošlog meseca započela kampanju vazdušnih napada na položaje Islamske Države u Siriji, i dozvolila SAD da koriste njene vojne baze, pa se pretpostavlja da Islamska Država ima motiv za ovaj napad. Međutim, novinske agencije navode da je jedno od napadača na američki konzulat žensko, što se ne uklapa u dosadašnju praksu Islamske Države da ne dozvole ženama učestvovanje u borbama.

Prošlomesečni vazdušni napadi na položaje PKK u iračkom Kurdistanu takođe mogu inspirisati ovakve akcije na tlu Turske, no iako postoji mogućnost da PKK stoji iza napada na policijsku stanicu, bilo bi teško za poverovati da su odgovorni i za napad na američki konzulat, s obzirom na dosadašnje dobre odnose i saradnju sa Amerikancima.

Treći kandidat je revolucionarna organizacija DHKP-C, koja već ima iza sebe dva napada na američki konzulat, 1999. u znak solidarnosti sa Srbijom tokom NATO bombardovanja, i 2013. godine u znak solidarnosti sa Sirijom, kao i mnoštvo napada na policijske stanice širom Turske.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.