Novi gubici vojske sirijske opozicije


Borci Islamske Države ubili su najmanje 37 pripadnika tzv. “Slobodne Sirijske Armije” (FSA) u noćnom napadu na Alepo pokrajinu u Siriji, a još 20 boraca vojske sirijske opozicije je nestalo, objavila je juče sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Rami Abdulrahman, šef opservatorije, izjavio je da je kasno u subotu, u napadu na vojnu bazu Um Huš, na severu Alepa,  Islamska Država nanela teške gubitke vojsci pro-zapadne opozicije, osvojivši bitno uporište FSA vojnih snaga.

“Glavni cilj zauzimanja baze je stezanje omče oko mesta Marea, koje se smatra glavnom bazom vojske pro-zapadne opozicije u pokrajini Alepo”, rekao je Abdulrahman.

Snage sirijske opoziciji takođe trpe teške gubitke i na južnom frontu u gradu Al-Zabadani, od strane Hezbolaha i Sirijske vojske, dok je prošle nedelje grupa boraca FSA, obučena od strane SAD, odbila da se bori protiv organizacije Al-Nusra.

Novonastala situacija remeti vojne planove SAD i Turske, čija je FSA glavna uzdanica u Siriji, i može dovesti do preispitivanja odnosa Turske i kurdskog YPG-a, koji se ipak do sada pokazao kao najefikasniji saveznik amerikanaca na terenu.

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.