Pljačkaš ili Terorista? Šta je istina o napadaču na francuski voz?

Foto: FreedomFilmLLC

Naoružani napadač koji je nameravao da napadne putnike brzog voza u Francuskoj pre dva dana je “zapanjen” što ga francuske vlasti i mediji smatraju islamističkim militantom, izjavila je njegova zastupnica u nedelju.

Ajub al-Kazani kaže da je nameravao da izvrši pljačku putnika, jer je bio gladan.

Advokatica Sofija David je potvrdila da njen klijent – sada u pritvoru u blizini Pariza – izgleda bolesno i pothranjeno.

“Videla sam da je veoma bolestan, mršav, da pati od neuhranjenosti, i skroz je zapanjen što mu se pripisuje etiketa teroriste”, izjavila je David za BFMTV.

Al-Kazani tvrdi da je oružje pronašao u torbi ostavljenoj u parku, kraj železničke stanice u Briselu, gde inače i spava, zajedno sa mnogim beskućnicima. Takođe kaže da se odlučio na pljačku voza na liniji Amsterdam-Pariz,  jer je opšte poznato da tim vozom putuju bogati turisti.

Francuske vlasti odbacuju takve izjave kao neistinite, a trojici američkih marinaca na odsustvu, koji su savladali i razoružali al-Kazanija, nameravaju da dodele orden Legije časti.

Francuska obaveštajna služba dovodi al-Kazanija u vezu sa radikalnim islamističkim pokretima, a saopštili su i da je putovao u Tursku i Siriju tokom prethodne i ove godine, međutim, al-Kazani odbija takve optužbe i kaže da nije putovao u te dve zemlje, kao i da nema novca ni za hranu.

Jedan od američkih marinaca, Alek Skarlatos, izjavio je na konferenciji za štampu da ne veruje da je napadač prošao kroz obuku rukovanjem vatrenim oružjem, u kojem slučaju bi bilo teže savladati ga.

Ono što sa sigurnošću znamo o al-Kazaniju, jeste da je veći deo života proveo u Španiji, kao i da je najmanje jednom uhapšen zbog trgovine narkoticima. Živeo je sa roditeljima, koji tvrde da Ajuba ništa sem pecanja i fudbala nikada nije interesovalo, a najmanje politika.

Tokom boravka u Holandiji i Belgiji radio je kao moler, a nakon što je ostao bez posla postao je beskućnik.

Sa druge strane, francuska obaveštajna služba tvrdi da već dugo prati al-Kazanija, kao i da je, prilikom napada na osoblje magazina Čarli Hebdo, na Fejsbuku pisao protiv francuske kolonijalne prošlosti, i nazvao Francusku “kriminalnom državom i terorističkom civilizacijom”.

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.