Zara koristi isključivo dečiju radnu snagu u Aziji

Child_labor_in_Islamabad_PakistanEhsan Ulah Kan, pakistanski lider protiv dečijeg robovskog rada u svojoj nedavnoj poseti Kanarskim ostrvima na poziv skupštine grada Santa Lusia, izjavio je da robna marka Zara i njen vlasnik, firma Inditex, u Aziji koriste isključivo robovski rad dece. Iako je ova firma zabeležila rast od 5% 2014. godine, uopšte ne uzima u obzir napuštanje dečijeg robovskog rada.

Ehsan Ulah Kan je prošle godine posetio firmu Inditex za željom da se sastane sa Pablom Islom, njenin predsednikom. Iako nije uspeo da se sastane sa njim lično već sa predstavnikom firme, upitao je zašto ne otvore fabrike u Španiji kada već imaju toliku nezaposlenst i krizu, na šta je dobio odgovor da „su Španci lenji i ne žele da rade”.

Kako navodi Kan, maloletnici u Pakistanu, Kambodži i Bangladešu rade u proseku između 10 i 16 sati za manje od 2€ dnevno. Decu obično prodaju njihovi roditelji, a preduzeća potom imaju potpunu slobodu da sa njima rade šta žele. Takav je bio slučaj Ikbala Masiha kojeg je majka prodala za 12€ za rad u fabrici tepiha za Zapadno tržište. Ulah Kan je uspeo da ga oslobodi i pretvori u lice borbe protiv robovskog rada dece, međutim mafija ga je ubila sa 12 godina.

Sam Ullah Kan vodi borbu kraja ’60ih godina kada je formirao Oslobodilački front prisilnog rada. Boravio je u zatvoru i preživeo više pokušaja ubistva, a od 1995. živi u egzilu u Švedskoj bez ikakve mogućnosti da se vrati u rodni Pakistan. Njegov najveći uspeh je zatvaranje pet pakistanskih preduzeća i oslobađanje stotina dece.

U svom obraćanju na Kanarskim ostrvima pozvao je potrošače da ne kupuju u prodavnicama Zara, Mango, Ikea i H&M jer, po njegovim rečima, za novac koji zarade mogu da kupe pet roba više. Takođe tvrdi da su vlade i velika preduzeća saučesnici u ovom zločinu koji izvlače najveći deo dobiti.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.eldiario.es/canariasahora/sociedad/esclavitud-infantil-trabajo-Asia-ninos_0_382161784.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.