Podmetanje noža ubijenom Palestincu? (VIDEO)


Video klip objavljen na društvenim mrežama prikazuje momente nakon što je izraelski doseljenik upucao palestinskog tinejdžera u Hebronu, u subotu.

U 12. sekundi video klipa, jedan vojnik predaje neidentifikovani predmet u ruke drugom vojniku, koji ga par momenata kasnije ispušta kraj tela mrtvog mladića.

Video je izazvao sumnje da su vojnici podmetnuli nož žrtvi.

Na svom Tviter nalogu, portparol izraelske vojske Piter Lerner je pokušao da objasni situaciju tvrdeći da su vojnici jednostavno razmenjivali policijski radio da prijave incident. Međutim, ono na šta svi ukazuju je momenat nakon toga, kada je drugi predmet završio u rukama vojnika koji ga je ispustio kraj tela žrtve.

Doseljenik koji je ubio mladića se pojavljuje u klipu, šetajući sa pištoljem u rukama među prisutnim vojnicima.

Talas napada noževima koji su Palestinci pokrenuli kao odgovor na višemesečno nasilje izraelske vojske i policije na Zapadnoj Obali, svetski mediji sada gledaju da iskoriste kao opravdanje za dalje akcije Izraela protiv Palestinaca.

Ovaj 18-godišnjak je identifikovan kao Fadil Kauasmi, a istog dana su ubijena još dva palestinska tinejdžera: 16-godišnji Mutaz Uejsat i 17-godišnji Bajan al-Eseili.

Time je povećan broj ubijenih Palestinaca tokom protekle dve nedelje na 40, a prema podacima Crvenog krsta, 5000 Palestinaca je teže povređeno u od kraja avgusta, od čega 530 živom municijom.

Izrael je ovlastio snage bezbednosti da ruše domove članova porodica Palestinaca koji su, navodno, napali Izraelce, a takve akcije se već uveliko preduzimaju, nakon što se tim porodicama da rok od 72 sata da napuste svoje domove.

 

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.