Muamer el Gadafi, pronalazač najsigurnijeg automobila na svetu

Muamer el Gadafi, pronalazač najsigurnijeg automobila na svetu

„Raketa džamahirije”, automobil kojeg je dizajnirao libijski vođa Muamer el Gadafi, smatra se za najbezbedniji auto u svetu i revoluciju u svetu automobilizma.

Dizajniran je po uzoru na raketu, ima šestocilindrični motor od 3 litre i snage od 230 konjskih snaga. Dugačak je oko 5 metara, a širok nešto manje od 2 metra, a po prvi put je predstavljen 2009. godine na konferenciji Afričkog jedinstva održanom u Tripoliju.

„Raketa” ima višestruke erbagove, branike na sklapanje koji pomažu pri sudaru i elektronski odbrambeni sistem. Može preći stotine kilometara sa bušnom gumom (vrlo korisno u pustinjama Libije), a poseduje i uređaj koji prekida dovod goriva radi izbegavanja požara prilikom sudara.

Proizvodnja ovog automobila je trebalo da otpočne u Tripoliju, gde se planirala izgradnja fabrike. Ceo projekat je finansirala Libijska arapska kompanija za domaće investicije. Prototip je  proizvela italijanska kompanija Tesco TS. Ovaj auto je bio odgovor Libije na sve veći broj poginulih i povređenih u automobilskim nesrećama na putevima ove zemlje.

Nažalost, imperijalistička intervencija je sprečila i taj poduhvat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.