Južna Afrika ugostila Hamas uprkos negodovanju Izraela i SAD

Foto: Reuters/Siphiwe Sibeko

 
Lideri palestinske organizacije Hamas boravili su sredinom meseca u Južnoj Africi.

To je prva zvanična poseta organizacije koja se nalazi na terorističkoj listi SAD i EU nekoj zemlji subsaharske regije.

Predstavnici Hamasa i južnoafričkog ANC-a ukazali su na sličnosti njihove borbe i ojačali saradnju, i razmatrali načine da slome međunarodnu blokadu Gaze, što je veoma naljutilo izraelsku i američku javnost.

Delegaciju Hamasa je na aerodromu u Johanesburgu dočekao zamenik Generalnog sekretara Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Džesi Duarte, a Halid Mešal, šef političkog biroa Hamasa, sastao se sa predsednikom Južne Afrike Džejkobom Zumom, koji je potpisao Memorandum o podršci palestinskoj borbi.

Nakon javnog poređenja palestinske borbe sa borbom protiv aparthejda u Južnoj Africi, poseta je zaključena zajedničkom večerom kojoj je prisustvovao i bivši južnoafrički predsednik Kgalema Motlante.

Iako je ova poseta privukla mnogo pažnje, Hamas i Južna Afrika već duže vreme tesno sarađuju, a prema pisanju Al Džezire iz 2012. kada Zapadne službe žele da kontaktiraju Hamas povodom mirovnih pregovora, to čine preko južnoafričkih obaveštajnih službi.

Odnosi Južne Afrike i Izraela su na najnižoj tački od kada je ukinut sistem aparthejda u Južnoj Africi. Bivši kolonijalni i rasistički režim u Južnoj Africi negovao je bliske ekonomske odnose sa Izraelom, Velikom Britanijom i SAD, i kooperaciju pri izgradnji nuklearnog arsenala ove afričke zemlje (koji je misteriozno nestao odmah nakon ukidanja sistema aparthejda).

Sali Črhola, južnoafrički ambasador u Palestinskoj upravi (PA), se u više navrata susreo u Gazi sa liderima Hamasa, a 19. maja ove godine i javno izjavio da ne smatra Hamas terorističkom organizacijom.

Šiša Ngombane, bivši južnoafrički ambasador u Izraelu, takođe je nedavno rekao da ne smatra Hamas terorističkom organizacijom već nacionalno oslobodilačkim pokretom.

U aprilu, Izrael je odbio da dozvoli južnoafričkom ministru za visoko obrazovanje i obuku Blejde Nzimandeu da poseti Ramalu, a 14. oktobra, ANC je savetovao svoje članove da ne da posećuju Izrael.

Južna Afrika i Hamas nisu otkrili novinarima da li je dogovorena neka bliža ekonomska saradnja između dve strane, ali se pretpostavlja da je razgovora na tu temu bilo jer ekonomska blokada pojasa Gaze, nametnuta od strane mnogih zemalja – posebno Izraela, Egipta i SAD – pod izgovorom da je Hamas teroristički pokret, predstavlja nepremostivu prepreku Hamasu u pokušaju da rekonstruiše i ekonomski ojača Palestinu.

Politički odnosi Hamasa sa starim saveznicima Iranom i Sirijom nisu na nivou iz prošlosti, naročito nakon što je Iran potpisao nuklearni sporazum sa SAD.

Poseta Hamasa Južnoj Africi naljutila je Izrael, čiji je ministar inostranih poslova pozvao pomoćnika ambasadora Južne Afrike u Tel Avivu 19. oktobra na sastanak da izrazi svoje negodovanje. Izrael je protestovao jer smatra da poseta Hamasa Južnoj Africi znači priznanje legitimnosti palestinskog otpora.

Južna Afrika se ne obazire na prigovore Izraela, a predsednik Centra za studije Bliskog Istoka u Južnoj Africi – Naim Đina, izjavio je da je Hamas, uz pomoć južnoafričkih prijatelja, “sada u mogućnosti da otvori predstavništvo u Južnoj Africi”.

“Ova poseta predstavlja napredak na polju proboja međunarodne blokade Gaze i šamar izraelskoj i američkoj spoljnoj politici”, izjavio je Jusif Rizka, bivši ministar informisanja u vladi Hamasa u Gazi.
Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.