Amerikanci prestaju da kriju prisustvo vojnih trupa u Iraku i Siriji

Foto: PressTv

 
SAD razmatra slanje jedinica za specijalne operacije u Siriju i vojne helikoptere u Irak jer želi da pojača ofanzivu u protiv Islamske Države, američki zvaničnici izjavili su u utorak.

Prema njima, američki predsednik Barak Obama, navodno, ima duboku averziju prema slanju američkih trupa u nepopularne ratove na Bliskom Istoku, ali je prosto ostao bez odgovarajućih alternativnih opcija, s obzirom da iračke i kurdske snage na terenu uprkos američkoj podršci iz vazduha ne ostvaruju baš najbolje rezultate.

Međutim, čini se da je Obaminoj administraciji, nakon ovomesečne akcije specijalnih snaga na severu Iraka kada je jedan američki vojnik izgubio život, postalo nemoguće da, i uz velikodušnu pomoć mejnstrim medija, krije prisustvo američkih vojnika u Iraku i Siriji.

Dvojica američkih zvaničnika koji su govorili za Rojters pod uslovom da ostanu anonimni, tvrde da su u pitanju ograničeni vojni ciljevi u Iraku i Siriji.

Ta opcija uključuje i privremeno razmeštanje američkih specijalnih snaga unutar Sirije da savetuju saveznike na terenu i pomognu u koordinaciji sa američkim vazdušnim napadima, rekao je jedan zvaničnik.

Predviđa se i slanje Apači helikoptera, i manjeg broja američkih vojnika u Irak, da pomognu u tekućoj ofanzivi protiv Islamske Države u Ramadiju i Faludži.

Istog dana, američki sekretar za odbranu Eš Karter je signalizirao svoju nameru da pojača aktivnost američke vojske u Iraku i Siriji, a komentarišući prošlonedeljnu pogibiju američkog vojnika u Iraku, rekao je: “Nećemo se ustručavati od podrške sposobnim partnerima u oportunističkim napadima na ciljeve Islamske Države ili obavljanju takve misije direktno, bez obzira da li su u pitanju vazdušni udari ili direktno delovanje na terenu”.

Princip.info je izvestio o prisustvu američkih specijalnih snaga na terenu u Siriji,  kao i o neprimetnom iskrcavanju američkih vojnika u Iraku, tokom leta.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.