Diplomatski sukob Irana i Saudijske Arabije na samitu u Beču

Araqchi: S-300 Not Related to Security Council ResolutionMeđunarodni samit o sukobu u Siriji održanom 30. oktobra u Beču okupio je predstavnike Irana, Saudijske Arabije, SAD-a, Turske, Francuske, Nemačke, Egipta, Rusije, Jordana, Ujedinjenog Kraljevstva, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Iraka, Libana, Kine i Omana, ali ne i Sirije.

Na samitu je zamenik iranskog kancelara, Sejed Abas Arakči rekao da su „svi shvatili da je stvarnost na terenu takva da, ako se iranski zahtevi ne ispune–koji se temelje na legitimnim zahtevima sirijskog naroda–ništa se neće promeniti i kriza se neće rešiti”. Dajući interviju za televizijsku stanicu Kanal 2 prošlog ponedeljka, Arakči je rekao da se u Beču razvila veoma napeta situacija zbog debate između predstavnika Irana i Saudijske Arabije.

„U jednom trenutku“, rekao je Arakči, „došlo je do borbe između Zarifa (iranskog predstavnika) i Abdela Al Juberia (predstavnika Saudijske Arabije)“. Istakao je trud Zarifa da se stav Irana uključi u završnu rezoluciju samita, koje, kako kaže, predstavljaju stav sirijskog naroda.

Diplomatski kapacitet Irana i vera Islamske Republike da može pomoći u rešavanju regionalnih sukoba nakon uspostavljanja nuklearnog dogovora između Teherana i grupe 5+1, pretvorile su ovu zemlju u jednog od glavnih igrača u razgovorima oko Sirije, dodao je iranski diplomata.

U zajedničkom saopštenju se ističe da su predstavnici 17 zemalja u Beču, uprkos značajnim razmimoilaženjima, uspeli da se sporazumeju.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.