Korbin: “Poseta egipatskog predsednika pretnja po nacionalnu sigurnost”

Foto: Dan Kitwood/Getty Images

“Poziv egipatskom predsedniku i pučisti, Abdel Fatah al-Sisiju, da poseti Britaniju, od strane Dejvida Kamerona, predstavlja prezir prema ljudskim i demokratskim pravima i preti nacionalnoj bezbednosti Britanije” – izjavio je lider opozicione laburističke stranke, Džeremi Korbin.

“Izraziti dobrodošlicu i vojno podržati vođu puča, koji je zbacio demokratski izabranog predsednika 2013. godine, i koji je odgovoran za ubistva i hapšenja na hiljade ljudi, ruganje je tvrdnjama Vlade da promoviše mir i pravdu u regionu”, dodao je on.

“Umesto što je dočekao predsednika Sisija sa crvenim tepihom, premijer bi trebalo da obustavi isporuku oružja Egiptu, sve dok se u zemlji ne povrate demokratska i građanska prava”, naglasio je Korbin.

Egipatski predsednik je sinoć stigao u London, kao deo zvanične trodnevne posete, a njegov dolazak su obeležile i masovne demonstracije u glavnom gradu Britanije.

S obzirom da je najveći deo evropske liberalne levice indirektno podržao egipatski puč, ova izjava Korbina ipak pokazuje da je lider Laburista prilično ozbiljniji u svojim analizama Bliskoistočnih dešavanja, i da njegovi spoljnopolitički stavovi nisu u skladu sa imperijalističkom politikom Kraljevstva.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.