Sirija između čekića i nakovnja: Asad odbija saradnju sa Francuskom, a Rusija ne

welcome to syria (again)Predstavnici sirijskih vlasti su intervenciju Francuske okvalifikovali kao narušavanje nacionalnog suvereniteta jer se radi o bombardovanju koje se vrši mimo volje Sirije i bez koordinacije sa njenom vojskom.

Sirijska država i narod su osudili plan intervencije u Siriji pod izgovorom borbe protiv ID-a koji sprovodi Francuska uz odobrenje EU i SAD-a. Vlasti veruju da je pravi cilj vojne intervencije invazija na sirijsku teritoriju i zauzimanje naftna polja i nalazišta gasa, kao i obaranje Bašara al-Asada.

Zapadne sile teže da otežaju rusku vojnu akciju i onemoguće jačanje Rusije na Bliskom Istoku nakon potpisivanja dogovora između Sirije i ruskih preduzeća za istraživanje naftnih polja.

Sirijska vlada je takođe osudio francusko bombardovanje jer ugrožava civile koji žive u zonama za koje se smatraju basionima ID-a.1

Sam predsednik al-Asad je izjavio da ne želi da sarađuje sa Francuskom dok ona ne promeni svoju politiku prema Siriji. „Ako vlada Francuske nije ozbiljna po pitanju borbe protiv terorizma, nećemo traćiti naše vreme sarađujući sa ni sa jednom zemljom, ni vladom ni institucijom koja podržava terorizam”, rekao je on i dodao: „Francuska se ne može boriti protiv terorizma dok sarađuje sa Saudijskom Arabijom ili Katarom”. Sirija smatra Saudijsku Arabiju i Katar glavnim sponzorima terorizma na Bliskom Istoku.

Istom prilikom je izjavio da o njegovoj sudbini i eventualnom odlasku sa vlasti može odlučivati samo sirijski narod, te pohvalio ruski angažman nazvavši ruskog predsednika Putina jedinim pravim zaštitnikom hrišćanstva.2

Rusija sa druge strane naredio pojačanje intenziteta vojnih operacija poslavši strateške bombardere u Siriju ali i krstaricu Moskva sa zadatkom da koordiniše operacije sa francuskom pomorskom grupom predvođenom nosačem aviona Šarl De Gol koji se uputio ka Siriji.

U obraćanju vojnom osoblju predsednik Putin je rekao: „Francuska pomorska grupa predvođena nosačem aviona, uskoro će stići u vašu operativnu zonu. Moramo uspostaviti direktan kontakt sa njima i ophoditi se prema njima kao prema savezniku. Moramo razviti zajednički akcioni plan i za pomorske i za vazdušne operacije”.

Kremljin je saopštio da su se Putin i francuski predsednik Fransoa Oland u telefonskom razgovoru postigli dogovor oko parametara zajedničke misije: „[Putin i Oland] su usredsredili pažnju na bilateralnu i multilateralnu saradnju u borbi protiv terorizma. To uključuje bliže veze i zajedničke operacije između vojnih komandi i obaveštajnih službi Rusije i Francuske u Siriji”.3

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.telesurtv.net/news/Gobierno-Sirio-califica-de-ilegales-los-bombardeos-franceses-20151117-0028.html 

  2. http://www.hispantv.com/newsdetail/Siria/75429/asad-cooperar-francia-atentados-paris 

  3. https://www.rt.com/news/322436-russia-strikes-syria-putin/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.