Šta je Stoltenberg tražio u Beogradu?

Foto: Tanjug/Marko Đoković

 
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da je KFOR podigao svoju 16-godišnju blokadu vazdušnog prostora u južnoj Srbiji koja se proteže do “administrativne linije sa Kosovom ” (misleći na južnu srpsku pokrajinu pod NATO okupacijom).

Stoltenberg je boravio u dvodnevnoj poseti Beogradu gde je održao konsultacije sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Konkretni razlozi posete nisu precizirani, a nakon konferencije za štampu na kojoj su novinari srpskih medija postavljali nebitna pitanja, nismo ni korak bliže da ih saznamo.

Ono što možemo da naslutimo je da je NATO veoma zainteresovan za što “uspešniji” rasplet situacije u susednoj Crnoj Gori, očekujući njen skoriji pristup toj vojnoj organizaciji, kao i za saradnju sa srpskom vladom po pitanju borbe protiv terorizma, u koju je Srbija bez ikakvih razloga uvučena da brani interese imperijalističkih sila.

Diplomatskim rečnikom kaže se da je bilo reči o unapređenju saradnje Republike Srbije i NATO-a kroz program Partnerstvo za mir, aktuelnoj situaciji na KiM, regionalnoj saradnji i bezbednosnim izazovima.

Zabrana kontrole vazdušnog prostora južne Srbije nametnuta je Srbiji odmah nakon bombardovanja NATO-a protiv Savezne Republike Jugoslavije koje je trajalo 78 dana i okončano je 10. juna 1999. godine.

Prema različitim procenama, između 1.200 i 2.500 ljudi je ubijeno u NATO agresiji, a oko 13.000 je povređeno. Materijalna šteta se procenjuje na između 30-100 milijardi dolara.

Da li odluka NATO-a da dozvoli Srbiji ponovno uspostavljanje kontrole nad sopstvenim vazdušnim prostorom zahteva određenu protivuslugu, ili već dolazi kao nagrada za kooperaciju i otvoreno svrstavanje Srbije na stranu Zapadnog imperijalizma, saznaćemo uskoro.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.