SAD skrivale ko je sve učestvovao u bici za Sindžar

Vazdušni udari na Sindžar. Foto: Ari Jalal/Reuters

U toku operacija kurdskih snaga i američkog vazduhoplovstva pri napadu na grad Sindžar u severnom Iraku, američki zvaničnici su precizirali da kopnene snage uključene u akciju čine 7.500 pripadnika Specijalnih jedinica Pešmergi, i jedan bataljon Jezida, što je i preneseno u svim svetskim medijima1.

Samo par dana kasnije, pripadnici kurdskog YPG-a su postavili video klipove na JuTjub gde se jasno vidi da su u toj bici učestvovale i njihove milicije, kao i borci Radničke partije Kurdistana (PKK).

Komandir PKK-a Agid Džiujan, čak je izjavio za Kurdpres da su upravo njegovi borci predvodili bitku za Sindžar2.

Koji su razlozi iza ne objavljivanja ovih informacija od strane američkih zvaničnika, nije nam poznato, s obzirom da saradnja između YPG, PKK i SAD, nije tajna3,4.

Aktuelni sukobi u Siriji i Iraku obiluju protivrečnostima između zvaničnih izjava i dela, a mi ćemo navesti samo neke od njih.

U vreme bitke između militanata Islamske Države i kurdskih snaga u sirijskom gradu Kobaniju i iračkom gradu Kirkuku, turski zvaničnici su u javnosti zauzimali neutralni stav, a često su bivali optuženi i za direknu pomoć pripadnicima Islamske Države. Činilo se da takav imidž ni najmanje ne smeta turskoj vladi, pa nisu pružali nikakve kontra-argumente. Međutim, po okončanju borbenih dejstava, predsednik iračkog Kurdistana je izjavio da je država Turska prva uputila oružanu pomoć Kurdima u Iraku, ali je insistirala da se to ne objavljuje. Istom prilikom je izjavio i da je Turska zbrinjavala ranjenike kurdskog YPG-a i PKK u svojim bolnicama u Suruču5.

Drugi primer koji bismo naveli je slučaj sirijske opozicije i SAD, iz maja ove godine. U vreme kada su SAD propagirale smenu Bašara al-Asada kao jedinu prihvatljivu opciju, jedan od sirijskih dobrovoljaca prijavljenih za američki program obuke Mustafa Sedžari, izjavio je za Dejli Bist da mnogi kandidati žele da povuku svoje prijave iz razloga što vlada SAD insistira da vojska sirijske opozicije (FSA) ne učestvuje u borbama protiv vojske sirijske vlade, i usmeri svoja dejstva isključivo protiv Islamske Države6.

Treći primer je buka američke administracije tokom početka ruskog vojnog angažovanja u Siriji, kada su u javnosti padale osude i teške reči, dok su iza kulisa razmenjivani obaveštajni podaci između SAD i Rusije7,8, kao i Izraela i Rusije9,10.

Četvrti primer je izjava ambasadora Saudijske Arabije u UN-u da zahteva hitnu obustavu vojnih dejstava Rusije u Siriji, da bismo par dana kasnije saznali kako je na sastanku ruske i saudijske delegacije ugovorena saradnja u Siriji11,12.

Najpoznatiji je, svakako, onaj o čvrstom uveravanju javnosti, od strane američkog predsednika Baraka Obame, da neće biti angažovanja američkih kopnenih snaga u Iraku i Siriji, da bismo dve godine kasnije saznali da su američke trupe odavno prisutne u Siriji, i osvedočili ponovno angažovanje američke vojske u Iraku13,14 ,15,16.

Sve su ovo jasni pokazatelji da svetske sile vode sirijski i irački sukob na dva fronta; jednom na terenu, u svrhu osiguranja i obezbeđivanja ekonomskih interesa, a drugom u medijima, u svrhu skrivanja i zataškavanja konkretnih, kratkoročnih i dugoročnih ciljeva “bitnih” igrača uključenih u krojenje bliskoistočne mape.

Stari antagonizmi između svetskih sila prestaju da važe, rešavaju se sporazumima, ili ograničavaju i prenose na područja od (trenutno) manje važnosti po uspešan nastavak funkcionisanja globalne ekonomije u postojećim okvirima.

Ako želite da budete tačno informisani o zbivanjima na terenu, morate sa velikom pažnjom pratiti sve detalje u odnosima zemalja učesnica, unutar i van ratnih područja, a izjavama, čak i najviših zvaničnika, ne pridavati mnogo značaja.

YPG u bici za Sindžar:

PKK u bici za Sindžar:

https://www.youtube.com/watch?v=ENtZFy8yYQo

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.princip.info/2015/11/12/vazdusni-udari-sad-usmrtili-60-70-militanata-islamske-drzave-u-bici-za-sindzar/  

  2.  http://www.kurdpress.com/En/NSite/FullStory/News/?Id=11838#Title=%0A%09%09%09%09%09%09%09%09No one can deny PKK role in Sinjar liberation: commander%0A%09%09%09%09%09%09%09  

  3. http://www.thedailybeast.com/articles/2015/04/10/u-s-advisors-may-be-working-with-terrorist-labeled-pkk-to-fight-isis.html  

  4. http://www.princip.info/2015/03/20/kurdska-revolucija-na-bliskom-istoku-kao-instrument-imperijalizma/  

  5. http://www.hurriyetdailynews.com/barzani-says-turkey-sent-arms-to-krg-pyd-members-treated-in-turkey-.aspx?pageID=238&nID=72924&NewsCatID=352  

  6. http://www.thedailybeast.com/articles/2015/05/31/key-rebels-ready-to-quit-u-s-fight-vs-isis.html  

  7. https://www.middleeastmonitor.com/news/americas/20260-us-russia-to-work-together-against-daesh  

  8. http://www.theguardian.com/world/2015/nov/17/russian-us-forces-exchange-military-information-airstrikes-against-isis-syria  

  9. https://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/21466-israel-to-provide-russia-with-intelligence-about-syrian-opposition  

  10. http://www.algemeiner.com/2015/09/22/report-netanyahu-to-provide-putin-with-intelligence-in-exchange-for-guarantees-to-keep-iranian-proxies-at-bay/#  

  11. http://5pillarsuk.com/2015/10/12/vladmir-putin-and-saudi-defence-minister-agree-on-common-goals-in-syria/  

  12. http://sputniknews.com/politics/20151102/1029451419/middle-east-syria-saudi-arabia-russia-isis-couterterrorism.html  

  13. http://sputniknews.com/politics/20151102/1029451419/middle-east-syria-saudi-arabia-russia-isis-couterterrorism.html  

  14. https://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/21042-160-us-troops-arrive-in-iraqs-habbaniyah-air-base  

  15. http://www.albawaba.com/news/us-troops-arrive-mosul-iraqi-security-official-745838  

  16. http://www.bbc.com/news/world-middle-east-32764995  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.