Desnica u Venecueli već traži ukidanje mera protiv špekulacije

EEUU-Venezuela-635Fransisko Martinez, predsednik organizacije preduzetnika Venecuele „Fedecamaras”, samo dan nakon pobede desnice zatražio je od nove Narodne skupštine da se obori Zakon o pravednim cenama, izveštava Aporrea.org.

„Naša organizacija kategorički odbija Zakon o pravednim cenama jer izaziva vrlo ozbiljne posledice po proizvodnju dobara i usluga. On je jedan od glavnih uzroka nedostatka zaliha i povrh toga ukida neophodnu rentabilnost poslovanja”, izjavio je Martinez. On je takođe naveo da Narodna skupština treba da izmeni Zakon o radu.1

Pomenuti Zakon o pravednim cenama je mera koju je Nikolas Maduro uveo sa ciljem suzbijanja špekulacije i ekonomske destabilizacije, a ograničava maksimalni profit na 30%. Detaljnije o sprovedenim merama možete pročitati u tekstu: „Venecuela uvodi ekonomske mere zaštite naroda o špekulanata i destabilizacije”.

U svom govoru povodom rezultata izbora na kojima je njegova partija, PSUV, izgubla, Nikolas Maduro je naglasio da nije u pitanju pobeda opozicije već da je u pitanju pobeda ekonomske destabilizacije i pritiska. Većina analitičara se slaže sa ovom ocenom, pa čak i sam Enrike Kapriles koji je istakao da je do pobede došlo zahvaljujući tzv. „glasu kazne”, a ne vođstvu opozicije–dakle, zahvaljujući želji da se izađe iz krize, a ne zato što opozicija ima naročito uporište u masama.2 O primerima ekonomske destabilizacije možete pročitati u tekstu: „Venecuela: otkrivene tone namirnica skrivanih zarad ekonomske sabotaže”.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.aporrea.org/actualidad/n282373.html 

  2. http://www.telesurtv.net/news/Derecha-reconoce-que-la-MUD-no-resolvera-la-situacion-economica-20151207-0029.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.