Prve mere desnice u Argentini

mauriciomacri.jpg_1718483346Nešto pre pobede desnice u Venecueli, ista sudbina je zadesila i Argentinu. Novi predsednik Makri je najavio promene u Argentinskoj politici, a narod očekuje promena u oporezivanju, povećanje tarifa na usluge, pregovori sa lešinarskim fontovima, uklanjanje ograničenja na dolar, itd.

Jedinstveni kurs valute

Makri uverava da je neophodno imati jedinstven kurs i uspostaviti ga pre 11. decembra: „Ne može se više odlagati, jer ako se otvorimo nećemo imati priliv dolara u zemlju”. Njegov plan je da se Argentina prepravi dolarima od decembra i da se uspostavi plivajući kurs koji će morati da se održi jer, prema njegovim rečima, „doći će toliko resurasa da će valuta imati težnju da poskupi”.

Pregovori sa lešinarskim fondovima

Novi argentinski predsednik želi da „normalizuje odnose među tržištima” da bi dobio pristup kreditima. U predizbornoj kampanji je obećao da će pokrenuti pregovore sa lešinarskim fondovima kao i sa Međunarodnim monetarnim fondom povodom dugova Argentine. MMF je ekonomski pomogao argentinsku diktaturu kreditima 1990. godine na štetu građanstva, a među merama je bilo i povećanje dobi za penzionisanje.

Poskupljenje usluga za gas i struju

Biće ukinute subvencije na potrošnju sutrje i gasa. a cene će biti povećane da se osiguraju profiti energetskih kompanija. Prema rečima budućeg ministra energetike Huan Hose Arangurena „cena gasa će skočiti 3420%, struja za industriju 350%, a za potrošače 643%”.

Otpuštanje državnih radnika

Markos Penja, šef Makrijevog kabineta, izvestio je da se detaljno razmatra situacija državnih radnika i uklanjanje onih za koje se smatra da su neproduktivni.

Ukidanje memoranduma sa Iranom

Parlamentu Argentine će biti upućen nacrt zakona za ukidanje memoranduma o razumevanju kao i „Komisije za istinu” koju su uspostavile vlade Irana i Argentine radi istrage atentata na Zajedničko izraelsko-argentinsko udruženje (špa. Asociacion Mutual Israelita Argentina, AMIA).

AMIA je 1994. godine bila meta napada bombom u kojem je poginulo 85 osoba. Natalio Alberto Nisman koji je istraživao slučaj pronađen je mrtav prošlog januara. Njegovo ime se pojavilo u javnosti 2010. godine kada je Vikiliks (WikiLeaks) objavio niz poruka ambasade SAD-a u Argentini u kojima se navodi da se njegovom istragom vodi iz Vašington. Nisman je optužio bivšu predsednicu Kristinu Fernandez i nekoliko ministara i političara da su se dogovorili o „nekažnjivost Irana” pre uspostavljanja saradnje na razjašnjenju atentata.

Ukidanje emisije „6, 7, 8” o društvenoj i političkoj kritici

Emisija „6, 7, 8” emituje državna televizija i počeo je sa radom za vreme mandata predsednice Kristine Fernandez. Glavna tema debate je odnos medija informisanja i političara sa političkim i društvenim problemima. Prema rečima desničara: „Ernan Lombardi će uređivati sve javne medije. Imaće rang ministra i pobrinuće se za ceo medijski sistem. Neće biti ni 6,7,8 ni 8,7,6”.

Podizanje poreza na prihod

Predsednik je potvrdio da će podići najnižu poresku stopu: „Podići ćemo najnižu poresku stopu da bismo uveli pravdu na ovaj porez”.

Restrukturacija Centralne banke

„Ne mogu da sarađujem sa njima jer su militanti kiršnerizma. Da su se deklarisali kao nezavisni profesionalci bila bi druga stvar, ali ne mogu nastaviti sa radom jer su se aktivno bavili politikom jedne ideje”, rekao je Makri vezano za Alehanda Vanolija, guvernera Centralne banke Republike Argentine i dodao da ako sam ne bude podneo ostavku, da će ga ukloniti.

Uklanjanje Venecuele iz Merkosura

Tokom kampanje, desnica je insistirala na uklanjanju Venecuele iz članstva Merkosura pozivajući se na demokratsku klazulu ove organizacije. Makri smatra da je Venecuela odgovorna za smrt 43 osobe tokom tzv. guarimba, tj. protesta nasilnih protesta prošle godine u kojima je desnica pokušala da destabilizuje državu. Takođa se protivi učešću oficira u Vladi.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/news/Las-medidas-de-Macri-antes-de-asumir-la-Presidencia-20151204-0053.htm

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.