Putin: “Pomažemo sirijsku opoziciju iz vazduha i oružjem u borbi protiv ID”

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u petak da Rusija pruža opozicionoj Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA) vazdušnu podršku, oružje i municiju u zajedničkim operacijama sa trupama sirijske vlade protiv Islamske Države.

Kako navodi agencija Rojters, ovo je prvi put da ruski predsednik je otvoreno izjavljuje kako Rusija direktno sarađuje sa vojskom sirijske opozicije, kao i da snage sirijske vlade sprovode zajedničke akcije sa opozicionom FSA protiv Islamske Države.

Iako je Putin prošlog meseca izjavio da je Rusko vazduhoplovstvo na osnovu obaveštajnih podataka dobijenih od FSA sprovelo vazdušne udare protiv “terorista”, nije bilo reči o direktnoj vazdušnoj podršci snagama opozicije, niti o direktnoj saradnji snaga opozicije i vlade.

“Akcije našeg vazduhoplovstva pomažu ujedinjenim naporima vladinih trupa i Slobodne sirijske vojske. Sirijska opozicija je angažovala preko 5.000 u ofanzivi protiv terorista, uporedo sa regularnim snagama vlade, u pokrajinama Homs, Hama, Alepo i Raka. Mi ih podržavamo iz vazduha, kao i Sirijsku armiju, pomažemo ih sa oružjem, municijom, i pružamo im materijalnu podršku.”, izjavio je Putin na sastanku u Ministarstvu odbrane.

Takođe je rekao da vazdušni udari ruskog ratnog vazduhoplovstva i mornarice nanose veliku štetu infrastrukturi Islamske Države, koja kontroliše velike delove istočne Sirije i zapadnog Iraka.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio da je uticaj ID, ipak, u porastu u Siriji, gde militanti kontrolišu oko 70 odsto zemlje.

Broj boraca ID-a u Iraku i Siriji iznosi oko 60.000, rekao je Šojgu, a postoji i opasnost da se nasilje “prelije” u centralnu Aziju i Kavkaz.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-russia-putin-idUSKBN0TU1B020151211

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.