Venecuela: Maduro jača jedinstvo građanstva i vojske

maduro-fanb-militares-arreaza-padrinoPredsednik Venecuele, Nikolas Maduro, pozvao je prošle subote na jačanje jedinstva građanstva i vojske sa ciljem obezbeđivanja integralne odbrane zemlje. „Idemo ka jedinstvu građanstva i vojske sa komunama, sa narodnom vlašću, sa narodom koji voli svoju Bolivarsku nacionalnu oružanu silu”, izjavio je tokom božićnog i novogodišnjeg akta pozdrava Bolivarskoj nacionalnoj oružanoj sili (špa. Fuerza Armada Nacional Bolivariana, FANB), održanog u Karakasu. On je dodao: „Godina 2016. je godina organizacije, proširenja i raspoređivanja specijalnih snaga i narodne milicije. Modernizovaćemo našu vojsku formirajući spcijalne jedinice za suočavanje sa različitim pretnjama i za obezbeđivanje otadžbine”.

Okarakterisao je kao užasnu 2015. godinu u kojoj su se kombinovali nepošteni, nelegalni i nelegitimni oblici borbe protiv socijalizma u Venecueli i istakao da je civilno i vojno jedinstvo pomoglo da se ti problemi prebrode. Naglasio je da je napad izvršen međunarodnom finansijskom blokadom neopravdanim povećanjem rizika za isplatu dugova iako je Venecuela uredno isplatila 27 milijardi dolara. Isto tako, veliku ulogu je imao i pad cene nafte, glavnog izvora prihoda za Venecuelu, kao i ekonomski rat koji je povela desnica bojkotom proizvodnje, distribucije i komercijalizacije proizvoda.

Odbrana granice

Na istom aktu, predsednik Maduro je najavio da će 2016. godine biti upotrebljene specijalne jedinice FANB-a za borbu protiv narkotrafikanata i švercera na granici sa Kolumbijom. „Granici sa Kolumbijom su neophodne specijalne jedinice za borbu protiv šverca droge kojim upravlja DEA1 . Neophodne su specijalne jedinice na zemlji, u vazduhu, na vodi, uz narodne milicije, da oslobode ovu oblast od trgovine drogom kao što smo je oslobodili od kolonijalizma pre 200 godina”, rekao je.

Maduro planira takođe da vojsi da i mesta u javnoj upravi.

Socijalna zaštita vojske

U obraćanju vojsci, Maduro je najavio i novu politiku društvene zaštite vojnika. Da bi se osiguralo socijalno staranje, opremanje, održavanje, infrastruktura i priprema vojske, Velika misija Negro Primero2 će biti pretvorena u zakon. Sa istim ciljem, biće izvršena revizija radnih uslova u kasarnama, jačanje Instituta za socijalnu prevenciju oružanih snaga (špa. Instituto de Previsión Social de la Fuerza Armada, Ipsfa) i razvoj stambenog plana za ovaj sektor.

Maduro je potpisao odobrenje da se sva socijalna davanja koja predviđa Zakon o radu daju i pripadnicima oružanih snaga.

Proizvodna ekonomija

Osim civilno-vojne saradnje, Maduro se osvrnuo i na ekonomske prilike izjavivši da će naći načine da prebrodi probleme kroz koje prolazi zemlja kao posledice desničarske agresije. Naveo je da su građani Venecuele osigurani sistemom koji im štiti plate, ugovore, radna mesta, socijalne programe koje sprovodi Vlada, uprkos pokušajima desničarskih poslanika da ih ukinu.

U okviru ove politike sledeće nedelje će se uručiti milion stambenih objekata, a za narednu godinu se najavljuje 1,500,000 stanova.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. Agencija za borbu protiv droga u SAD-u. 

  2. Misija koja za cilj ima staranje o vojsci i porodicama vojnika. 

Source: http://www.aporrea.org/actualidad/n282649.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.