Britanski MI5 ucenjuje muslimane: “Radite za nas ili ćemo reći da ste teroristi”

Foto: Independent

Pet radnika muslimanske zajednice optužuju Britansku službu bezbednosti MI5 za ucenjivanje i uznemiravanje u pokušaju da ih ubede da postanu doušnici, prenosi britanski list Indipendent.

Muškarci tvrde da su im iz MI5 rekli da nemaju mnogo izbora – ili da rade za Službu bezbednosti ili ih čeka zatvor, a ako pobegnu iz zemlje služba će ih pronaći.

Oni su podneli i zvaničnu tužbu policiju, i telu koje nadgleda rad Službe bezbednosti, kao i njihovom lokalnom poslaniku Frenku Dobsonu.

Trojica od ovih muškaraca kažu da su, bez ikakve osnove, zatočeni na stranim aerodromima po nalogu MI5 tokom odlaska na godišnji odmor.

Nakon što su vraćeni u Veliku Britaniju, pozvani su na razgovor u prostorije MI5, gde su ih službenici lažno optužili za povezanost sa Islamskom Državom, ali su, navodno, ponudili da im skinu zabranu sa putovanja u inostranstvo u zamenu za njihovu saradnju.

Druga dva muškarca kažu da su im agenti MI5 dolazili na kućne adrese prerušeni u poštare.

Svih pet muškaraca tvrde da im je rečeno da će, ukoliko ne pristanu da rade kao doušnici, biti osumnjičeni za terorizam.

Nakon što su jedan od muškaraca (25-godišnji radnik u bioskopu u severnom Londonu) i njegova trudna supruga, saopštili lekarima da ne žele da znaju pol deteta, MI5 ih je nazvao telefonom da im saopšti da čekaju devojčicu, kako bi im dali do znanja da ne postoji ništa što Služba bezbednosti ne može da sazna. Potom su rekli: “Ako ne želite da se ništa desi vašoj porodici vi ćete sarađivati.”

Niko od ovih muškaraca, koji rade u humanitarnoj organizaciji (KTCO), nikada nije uhapšen zbog terorizma ili dela u vezi sa terorizmom.

Na svom sajtu, MI5 je objavio da je neistina da Služba bezbednosti uznemirava muslimane.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.