Belgija odaje poštu kralju odgovornom za genocid u Kongou

Otac posmatra odsečene ruke svoje ćerke koju su kaznili belgijski kolonijalisti.

Otac posmatra odsečene ruke svoje ćerke koju su kaznili belgijski kolonijalisti.

Javna komemoracija u čast belgijskog kralja Leopolda II u Briselu, izazvala je masovno ogorčenje. Leopold II se smatra odgovornim za genocid koji je za sobom ostavio 10 miliona mrtvih tokom kolonijalne vladavine Belgije nad Kongom. On je postao simbol moralnog licemerstva Zapada i njegovog besramnog uzdizanja kolonijalizma.

Proslava 150. godišnjice krunisanja Leopolda II je trebalo da se održi u četvrtak uz paradu i skup u gradskoj većnici–događaj finansiran iz državne kase. Usled ogorčenja javnosti, svečanost je otkazana, a proslava će se održati iza zatvorenih vrata u zgradi ispred koje još uvek stoji statua ovog zločinca.

„Održati omaž Leopoldu II u Briselu je pljunuti u lice narodu Konga i njegovoj dijaspori. To je uvreda za sve kolonizovane narode”, izjavile su grupe Novi antikolonijalni put i Intal kongo povodom vesti o održavanju ove svečanosti, prenosi RTBF. „Tokom četrdesetogodišnjeg prisustva u Kongu, ovaj krvavi kralj je uništio više od polovine stanovništva Konga, a to je preko 10 miliona osoba. Posledice kolonizacije se osećaju i danas. Belgija ima krvave ruke ne samo zbog postupaka u prošlosti već i u sadašnjosti. Nećemo ućutkati vapaje naših mrtvih, nećemo ućutkati istoriju. Nećemo dopustiti da pogazite naše dostojanstvo. Ubeđeni smo da je naša dužnost da se mobilišemo u sećanje na naše, za priznanje istorije i za ukidanje hegemonije kolonijalističkog načina razmišljanja”, dodali su.

Džefri Kumans Brašen, organizator ovog događaja je rekao da je u pitanju „nesretna kontroverzija” dodavši da je odanje počasti kralju „samo pozdrav izuzetnom tragu koji je Leopold II ostavio na urbanizam, arhitekturu i regionalno planiranje Brisela”.

Decenijama je Belgija izrabljivala prirodne resurse Konga i porobljavala njegov narod putem logora za prisilni rad gde su stanovnici kažnjavani sakaćenjem, mučenjem i ubijanjem. Kongo se oslobodio tek 1960. godine, a njen prvi premijer je bio Patris Lumumba.

Zajednice marginalizovane po etničkoj i rasnoj osnovi osuđuju potpuno odsustvo zločina Belgije pod Leopoldom II iz istorijskih udžbenika, a javna odanja počasti kolonijalizmu i njegovoj zaostavštini jasno stavljaju na znanje da su njihovi životi bezvredni.

„Vidite, kad pobijete 10 miliona Afrikanaca, ne nazivaju vas Hitlerom. Tojest, vaše ime ne postaje simbol otelotvorenja zla. Vaše ime i slika ne izazivaju ni strah, ni mržnju, ni tugu. O vašim žrtvama se ne govori, a vaše ime se ne pamti”, primetio je Liam Okehlaig na blogu Voking baterflaj (Walking Butterfly).

Liked it? Take a second to support Nataša Davidović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Tribute-to-Belgian-King-Behind-Congolese-Genocide-Sparks-Outrage-20151216-0004.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.