Mornarica SAD-a prikriva zločine specijalnih jedinica u Avganistanu

050628-N-0000X-001Ugledni list Njujork tajms je objavio izveštaj u kojem se pripadnici specijalnih snaga mornarice SAD-a (SEAL) terete za teško kršenje discipline tokom misije u Avganistanu. Kao jedan od slučajeva navodi se fizičko zlostavljanje većeg broja avganistanskih civila.

Na osnovu razgovora sa žrtvama, vojnim osobljem i građanima avganistana, Njujork tajms detaljno opisuje događaje od maja 2012. godine. Nakon bombaškog napada kontrolnog punkta kojim je upravljala avganistanska policija, lokalne vlasti su privele šestoricu osumnjičenih iz sela Kalač i odvele ih do američke predstraže. U tranzitu su zlostavljani, prebijeni kundacima i antenom od automobila.

Dejvid Voker, doktor pri vojsci SAD-a pristuan u vojnoj bazi u to vreme, rekao je da je očekivao od specijalnog tima da se umeša i prekine zlostavljanje. Međutim, jedan od specijalaca je „šutno iz skoka čoveka koji je klečao na zemlji”, a još dvojica su mu se pridružili.

„Trojica pripadnika specijalnih jedinica izgazili su vezane avganistanske pritvorenike i spustili teško kamenje na njihove grudi”, piše Njujork tajms. „Stajali su na glavama zatvorenika i nalivali im lice vodom u onome šta se prašinarima činilo kao improvizovani oblik voterbordinga”1 , dodaje list. Jedan od osumnjičenih je umro nekoliko sati kasnije.

„Ono šta se dogodilo u Kalaču je prouzrokovalo samo jednu smrt u konfolku koji je oduzeo hiljade života, ali je imao šire posledice”, komentariše Njujork tajms. „Umesto da pridobiju lokalno stanovništvo, što je bio i cilj misije, zlostavljanje je još više otuđilo seljane”. „Dovelo je do toga da su Avganistanci koji su sarađivali napustili mesto i otšli u područje koje kontrolišu Talibani”.

Umesto da budu poslati na vojni sud, pripadnici specijalnih snaga umešani u ovaj zločin su prošli kroz disciplinski proces iza zatvorenih vrata koji se obično vrši za manje prekršaje. Svi su oslobođeni odgovornosti za bilk kakvav zločin.

Kapetan Robert E. Smit, koji je nadgledao disciplinski proces, tvrdio je da su svedoci imali protivrečne izjave i da ga „nisu dovoljno ubedile u tačnost događaja da bi osumnjičene mogao da smatra odgovornim za napad ili zlostavljanje niti da bi opravdali proces iz člana 32”.

„Nedokučivo je”, rekao je Donald Dž. Gater, bivši sudija Mornarice za Njujork Tajms. „Zaista deluje kao je namera da se ovo zakopa”. „Svodi se na to šta je ispravno, a šta ne”, rekao je doktor Voker. „Ne možete zažmureti toliko mnogo da bi ovo delovalo sivo”.

Incident u Kalaču je vrhunac šablona zlostavljanja specijalnih snaga. U izveštaju se navodi da je mnogim vojnicima bilo dosadno na svakodnevnim dužnostima u Avganistanu. „Prema svedočenjima vojnika i avganistanskih seljana, zabavljali su se bacajući granate preko zida baze, ispaljivanjem iz oružja velikog kalibra po vozilima koja su prolazila, pa čak i upirali praćke prema deci i pogađajući ih u lice čvrstim bombonama”.

Drugi svedoci navode da su specijalci pucali u mačiće i u zemlju pred avganistanskim farmerima. „Nisu hteli sve da pobiju”, rekao je za Njujork tajms Hadži Ahmad Kan Muslim Gizabe, starešina iz Kalača. „Igrali su se, rekao bih”.

Žrve još uvek čekaju na pravdu. „Želim da vlada Avganistana zašto su prebijeni nevini”, rekao je Asadulah avganistanskoj policiji. „Ne možemo im ništa. Oni su veoma daleko”.

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. Waterboarding je forma mučenja u kojem se simulira davljenje, a može dovesto do trajnih povreda. 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.