Venecuela: Eksplozija u blizini Skupštine, Oslobodilačke bolivarske snage preuzele odgovornost

Proteklog utorka, 26. januara, detonirano je nekoliko eksplozivnih naprava u blizini Narodne skupštine Venecuele. U eksploziji nije bilo povređenih, a radilo se o propagandnom aktu pri kojem su eksplozivne naprave raspršile pamflete sa kominikeom gerilske organizacije Oslobodilačke bolivarske snage (špa. Fuerzas Bolivarianas de Liberación, FBL), koja je ujedno i preuzela odgovornost za akt.

U saopštenju pod nazivom „Odbacimo iluzije i spremimo se za sukob”, FBL osuđuje „crvenu desnicu” Mirafloresa1 za produbljivanje krize dopuštajući oligarhiji da preuzme kontrolu nad dolarom i stvori paralelno tržište. Uz to, ukazuju i na korupciju, prazna izborna obećanja, političku aroganciju i, iznad svega, odsustvo efikasne ekonomske politike posvećene narodu. Svi ti razlozi, navodi FBL, omogućili su desnici bez domovine, zaštitnicima neoliberalizma, da odnese odlučujuću izbornu pobedu i da se stavi na čelo Narodne skupštine. „Crvena desnica”, ističu, otela je bolivarski proces, predala se kapitalu i nije ni shvatila dimenzije ovog poraza, kao i da krije od naroda da je „napravila dogovor sa desnicom radi garantovanja mirne tranzicije”.

FBL u saopštenju zaključuje da bez zaoštravanja klasne borbe nije moguća izgradnja socijalizma. Kao rešenje predlažu široki front društvenih snaga, okupljenih oko minimalnog klasnog programa koji će se staviti na čelo razvoja istinske revolucije. U taj front pozivaju i široke patriotske sektore vojske. Pozivaju na patriotsko vojno-civilno jedinstvo da se digne protiv buržoaske države koja proizvodi ideologiju kapitala, kao i protiv Narodne skupštine koja kao „rešenje za krizu pokušava da proda spuštanje pantalona pred Međunarodnim monetarnim fondom”.

Saopštenje upozorava da „nema mirnog izlaska iz krize”.

Organizacija Oslobodilačke bolivarske snage se pojavila 1992. godine u pograničnim delovima Venecuele sa Kolumbijom, a sa ciljem da se zaustavi eventualni prodor paravojnih snaga iz susedne zemlje, kao i mogući pokušaji invazije imperijalističkih zemalja. Prema izjavama zvaničnika organizacije, 2005. godine imali su 4.000 dobrovoljaca pod oružjem.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. Predsednička palata 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.