Kada su crna deca u SAD korišćena kao mamac za krokodile

licoricedropIako se ne radi o uobičajenoj praksi, istoriografija SAD beleži niz slučajeva u kojima su deca afričkog porekla korišćena kao mamac za krokodile.

Tako Vašington tajms (eng. Washington Times) 1908. godine izveštava da je čuvar Njujorškog zoološkog vrta mamio aligatore „crnčićima” iz zimskog skrovišta. Članak navodi da se dvoje „sitne »obojene« dece skitalo među gomilom posetilaca, pa su stavljeni u službu”. Aligatori su se „zadrmusali najbrže što su mogli za crnoputim žgepcima koji su se bacali po tanku”. Reptile su „izmamili” u letnje skrovište „maleni punački Afrikanci” .

Isto tako, 21. septembra 1923. Oukland tribjun (eng. Oakland Tribune) objavljuje tekst pod naslovom „Crnčić vabac mami proždrljivog aligatora u smrt; Majka dobija bebu nazad u odličnom stanju uz još dva dolara”. Ovaj tekst je naročito bitan jer detaljno opisuje ceo proces korišćenja crne dece kao mamaca, te navodi da su „ovi crni komadići više nego zadovoljni svojom »žrtvom« i svojom ulogom u izmamljivanju velikih floridskih aligatora a da im ne fali ni dlaka s glave”. Autor teksta, T. V. Vilijers, navodi da se deca vade iz vode „živa i u jednom komadu, a izlaze mokra i nasmejana”, kao i da „u tome nema ništa strašno, osim što znači smrt za aligatore”. Sa druge strane, Vilijers navodi pokušaje lovaca da racionalizuju poriv aligatora da „ugroze svaku nadu za život bebe, a što se boje tiče, udostojava se dodatna informacija da crne bebe, po proceni aligatora, daleko više osvežavaju nego bele”.

Po ovom tekstu, bebe su postavljane u blizinu skrovišta aligatora dok bi se lovci sa puškama sakrili iza žbuna. Kada beba „privuče” aligatora, a ovaj izvuče glavu iz vode, lovci bi ga upucali i izvukli napolje. Za one koji su se zapitali za zdravlje beba, navodi se da „lovci na floridske aligatore nikada ne promaše metu”. Nakon što se beba vrati majci, isplati joj se dva dolara.

ceylonTekst na ovu temu koji najviše uznemirava je objavljivan u više navrata između 1888. i 1911. godine. Radi se o oglasu sa Cejlona: „Traže se bebe za krokodilski mamac. Vraćaju se žive.” Ceo proces se opisuje do detalja sa sve slikama da bi se majke sa Cejlona ubedile da zarade „malu nadoknadu” za upotrebu njihove „tamnobraon dece” da bi se izmamili krokodili.

Osim toga, izraz „mamac za aligatore” se koristio za nipodaštavanje Afroamerikanaca. Primeri mogu da se nađu u Los Anđeles heraldu (eng. Los Angeles Herald) iz 1908. godine, u tekstu koji izveštava o bokserskom meču; potom u izveštaju Ričmond, Virdžinija tajmsu (eng. Richmond, Virginia Times) gde se o dva Afroamerikanca govori kao o „aligatorskom mamcu” zbog krađe parčeta olova. Los Anđeles tajms je 1968. objavio tekst o Bobu Gibsonu, igraču bejzbola, koji je naveo slučaj u kojem mu je jedan gledalac dobacio da je „aligatorski mamac”. U prvi mah, Gibsonu je izgledalo kao šala i kao način ophođenja prema crnoj omladini…

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.ferris.edu/htmls/news/jimcrow/question/may13/index.htm

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.