Hladan tuš za Tursku – SAD nastavljaju sa podrškom YPG

Foto: AFP

Turska je pozvala SAD da odustanu od podrške kurdskoj partiji PYD, i njenom oružanom krilu YPG, u Siriji, nakon samoubilačkog bombaškog napada u Ankari, koji Turska pripisuje organizaciji YPG. Međutim, Stejt department je odbio da podlegne pritisku i obećao je nastavak podrške toj grupi u borbi protiv Islamske države.

„Ovde se ne radi o izboru strane”, rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi novinarima u četvrtak. „Strana na kojoj svi treba da budemo je strana koja se bori protiv Islamske države.”

Turski politički vrh i dalje pokušava da, na svaki način, iskoristi ukazanu priliku nakon bombaškog napada, i stekne međunarodnu, a naročito američku, podršku u osudi YPG-a, pa je premijer Ahmet Davutoglu još jednom pozvao SAD i NATO saveznike da priznaju YPG kao terorističku grupu.

Međutim, Vašington je odbio da prihvati tursku procenu o odgovornosti za teroristički napad. „Što se tiče tvrdnji o odgovornosti, mi nismo u poziciji da potvrdimo ili demantujemo tvrdnje koje je iznela turska vlada”, rekao je Kirbi. „Naša istraga u toku.”

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rodos je dodao: „Mi kao vlada nismo doneli ocenu o odgovornosti. Objasnili smo Turcima da tokom saradnje sa YPG-om i drugim kurdskim snagama naglašavamo značaj našeg saveza sa Turskom, i važnost da se ne potkopaju napori zajedničke borbe protiv Islamske države.”

Ovo je samo poslednja u nizu nesuglasica između Sjedinjenih Američkih Država i Turske tokom angažovanja u sirijskom građanskom ratu. Prošlog meseca se Bret McGurk, izaslanik Stejt departmenta u međunarodnoj koaliciji protiv ID, sastao sa članovima rukovodstva YPG-a u sirijskom gradu Kobani. Nakon što su fotografije isplivale na površinu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan napao je SAD da blisko sarađuju sa neprijateljima Turske.

Vašington je uložio puno energije, vremena i resursa u obuku YPG boraca, naoružanje i logističku podršku, kao i intenzivnu podršku iz vazduha tokom borbi sa militantima ID, stoga analitičari smatraju da je malo verovatno će sada promeniti kurs i odustati od dalje podrške najvećoj kurdskoj oružanoj grupi u Siriji, uprkos besu Turske.

Osim na otvorenu podršku SAD, Kurdi mogu da računaju i na podršku Izraela, što su izraelski zvaničnici više puta najavili, Kanade, čije specijalne jedinice učestvuju u obuci YPG boraca, i odnedavno Rusije, u čijoj su prestonici otvorili diplomatsku misiju.

Stoga možemo očekivati da će SAD nastaviti istu politiku: tiho obeshrabrujući Kurde od daljih aspiracija ka teritoriji u blizini turske granice, suprotstavljajući se bombardovanju kurdskih boraca u Siriji od strane Ankare.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://foreignpolicy.com/2016/02/18/in-spat-between-turks-and-kurds-u-s-remains-on-the-sidelines/ http://www.dailystar.com.lb//News/Middle-East/2016/Feb-18/338039-us-has-not-yet-assigned-blame-for-turkey-attack-white-house.ashx

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.