Dogovor SAD i Rusije šta da se ne bombarduje u Siriji

Američki zvaničnici su zatražili od Rusije da izbegne bombardovanje oblasti severne Sirije gde operišu američke snage za specijalne operacije, objavio je Pentagon u četvrtak.

Ova koordinacija, koja je otkrivena tek u četvrtak, prevazilazi ono što Pentagon naziva „memorandumom o razumevanju” sa Rusima kako bi se izbegli sudari u sirijskom vazdušnom prostoru.

Sekretar za štampu Pentagona Piter Kuk je rekao da Rusima nisu date baš tačne lokacije delovanja američkih specijalnih jedinica, već su zamoljeni da izbegavaju određene široke oblasti, kao meru bezbednosti. On je rekao da su Rusi ispoštovali zahtev SAD.

„Rekao sam im samo u kojim oblastima imamo koalicione snage”, izjavio je novinarima u Pentagonu komandant američkih vazduhoplovnih snaga Centralne komande general-potpukovnik Čarls K. Braun iz svog štaba u Kataru. „Želimo da Rusi izbegnu vazdušne udare na te oblasti, jer to će samo eskalirati stvari. Ne mislim da Rusi žele eskalaciju.”

Braun je, takođe, rekao da su Rusi ukazali Amerikancima na aerodrome u Siriji „iznad kojih nije poželjno da se leti”, i dodao da je to daleko od prostora gde lete američki avioni „tako da ne predstavlja problem”.

Kuk je dodao: „Neću da ulazim u detalje, osim da kažem da smo preduzeli korake za zaštitu naših ljudi od opasnosti od ruskih vazdušnih udara, kao i da su te mere ispoštovane sa ruske strane.”

Američke specijalne jedinice zvanično vrše obuku kurdskih YPG jedinica, i navodno ne učestvuju u borbenim operacijama, iako je do sada isplivalo u javnost više slučajeva gde su američki komandosi direktno predvodili napade na ciljeve Islamske države.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.