Američki saveznici u Siriji u međusobnom sukobu

Foto: Mursel Coban/AFP

Američki saveznici u Siriji su počeli da se bore jedni protiv drugih, tvrde pripadnici sirijske opozicije.

Prošle nedelje je bataljon „Furka Al-sultan Murat”, koji su obučavali i naoružali Amerikanci, bio pod napadom kurdskih YPG jedinica, obučenih od strane američkih i kanadskih specijalnih jedinica, u sirijskoj pokrajini Alepo.

„To je veoma čudno, i ne mogu to da razumem”, rekao je Ahmed Osman, komandant bataljona „Furka Al-sultan Murat” za BuzzFeed. On tvrdi da je u stalnom kontaktu sa svojim američkim nalogodavcima, i da ih obaveštava o problemima na terenu.

„Amerikanci moraju da zaustave YPG. Moraju da im objasne da napadaju grupu koja je američki saveznik, baš kao i oni”, rekao je Osman. „Ali oni samo posmatraju. Ne razumem politiku SAD.”

„YPG osvaja teritoriju od grupa koje su takođe američki saveznici”, kaže Endru Tabler, specijalista za Siriju na vašingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku. „Ako se ovo nastavi, SAD će imati samo jednu opciju u borbi protiv ID, a to je YPG. Neće imati arapsku opciju. To bi bilo u redu da su Kurdi većina sirijskog stanovništva, ali nisu. Moramo imati savez sa sunitskim Arapima ako hoćemo da pobedimo Islamsku državu.”

Sirijska opozicija, koja je važila za glavnog američkog saveznika u prvoj fazi rata, od septembra prošle godine je pod snažnim udarom ruskog vazduhoplovstva i sirijske armije, a konkretna američka reakcija je izostala, pa neke opozicione grupe smatraju da su žrtve američko-ruskog dogovora o budućnosti Sirije.

Podsetimo, ubrzo po ulasku Rusije u sukob, SAD su najavile formiranje nove koalicije SDF, na čelu sa kurdskim YPG snagama, i od tada prestaje svaka upotreba skraćenice FSA, dok neki analitičari smatraju da će se Pentagon u Siriji oslanjati isključivo na YPG.

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.