SAD obnavljaju blokadu Kube uprkos otopljenju u odnosima

raul_castro_and_obama.jpg_1718483346Američki predsednik Barak Obama uveo je novo zahlađenje u odnosima sa Kubom time što je protekle srede obnovio vanredno stanje koje je bilo na snazi 20 godina, a ima za cilj blokadu karipskog ostrva. Istovremeno, u planu je poseta Kubi u narednih nekoliko nedelja radi razgovora o podizanju diplomatskih veza na novi stupanj.

Ovu meru je uveo Bil Klinton 1996. godine radi ekonomske blokade Kube, a radi se o zabrani brodovima i avionima iz SAD da ulaze u kubanske teritorijalne vode ili vazdušni prostor bez izričite dozvole vlade. Ovu meru predsednici moraju da obnavljaju jednom godišnje.  Obama je uneo jednu izmenu: obalska straža će imati dozvolu samo da vrši inspekciju i oduzima plovila za koja se veruje da su prekršila blokadu „u meri koja je u skladu sa međunarodnim zakonima”.

Retorika SAD je takođe ublažena te se izražava želja za „mirnu, prosperitetnu i demokratsku Kubu”. Prema procenama UN, blokada je Kubi uzrokovala štetu od 117 milijardi dolara.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Stab-in-the-Back-Obama-Renews-State-of-Emergency-Against-Cuba-20160224-0048.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.